Vijf Fini-gezinde ministers verlaten regering-Berlusconi

Van onze redactie buitenland

amsterdam – In Italië zijn vijf regeringsleden opgestapt. Berlusconi’s regering kan voorlopig aanblijven, maar de uittocht – die dit weekeinde al was aangekondigd – onderstreept de wankele basis van de premier.

Vier partijgenoten van Gianfranco Fini, aartsrivaal van premier Silvio Berlusconi, hebben hun ontslag ingediend, en ook een lid van een Siciliaanse partij die aan Fini’s partij, FLI, gelieerd is. De regering heeft geen meerderheid meer in de Tweede Kamer, maar nog wel in de Senaat.

Maar Fini wil de stekker er pas uittrekken na goedkeuring van de staatsbegroting, naar verwachting over een maand. „Het belang van Italië en van de Italianen gaat voor alles”, zei Fini daarover. Fini en de zijnen hadden zes weken geleden al een motie van wantrouwen ingediend, maar die wordt pas in behandeling genomen als Fini, die tevens Kamervoorzitter is, de tijd rijp acht.

Italië gaat gebukt onder een van de zwaarste schuldenlasten van alle EU-lidstaten. Fini en de zijnen zijn zich ervan bewust dat Ierse of Griekse toestanden op de loer liggen als geldschieters geen vertrouwen meer hebben in de stabiliteit van het land.

Overigens heeft ook Berlusconi aangekondigd dat hij, nadat de begroting is aangenomen, beide kamers de vertrouwensvraag zal voorleggen. Berlusconi ligt ondermeer onder vuur wegens ’Ruby-gate’, zijn omgang met de minderjarige Marokkaanse nachtclubdanseres Ruby. Slechts iets meer dan een derde van de Italianen zegt in peilingen achter de premier te staan. Mocht zijn regering vallen, dan wil Berlusconi nieuwe verkiezingen (iets waarover niet hijzelf, maar president Giorgio Napolitano beslist). „Lees geen kranten”, vroeg Berlusconi zijn aanhangers dit weekeinde in Milaan. „Zestig procent (van de Italianen) staat achter me.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden