Vijf agenten strandrellen Hoek van Holland verdacht

Vijf agenten die hebben geschoten tijdens het strandfeest in Hoek van Holland op 22 augustus zijn door het Openbaar Ministerie als verdachten aangemerkt.

„Voor degenen die het betreft, is het buitengewoon zuur”, reageerde burgemeester Ahmed Aboutaleb vanochtend bij een halfjaarlijkse persontmoeting. „Maar ook dat past binnen ons rechtstelsel: als er geschoten wordt door de politie, wordt het altijd onderzocht door de rechter.” In totaal gebruikten 21 agenten in Hoek van Holland hun vuurwapen tegen 2 a 300 hooligans. Daarbij kwam een man om het leven, zes raakten gewond.

Aboutaleb toonde begrip voor die Rotterdammers die zich afvragen of niet de verkeerden in het verdachtenbankje zitten. Tot nu toe zijn nog slechts een handjevol vermeende relschoppers opgepakt. „De burger begrijpt dit niet en ik begrijp dat de burger dit niet begrijpt.” De betrokken agenten krijgen van Rotterdam de best mogelijke juridische bijstand, beloofde de burgemeester.

Hij maakte bekend dat de politie een 22-jarige man uit Krimpen aan den IJssel heeft aangehouden. Het is de zevende man die is opgepakt op verdenking van het plegen van gewelddadigheden op het Hoekse strand. Bij de gemeenteraadszitting over de strandrellen enkele weken geleden beloofde Aboutaleb dat hij alles eraan zal doen om alle relschoppers te berechten. „Er wordt met man en macht gewerkt aan het ophalen van hooligans, maar wel binnen de grenzen van de rechtsstaat. Als we geen bewijsmateriaal hebben, kunnen we iemand niet oppakken”, nuanceerde Aboutaleb vanmorgen.

Dat blijkt nog een lastige klus. Op zoek naar bewijsmateriaal bekijkt de politie momenteel ‘beeldje voor beeldje’ de filmpjes en foto’s die beschikbaar zijn van de rellen. De politie gaat foto’s van vermoedelijke hooligans op internet plaatsen, beloofde Aboutaleb. Dat kan echter pas als het niet lukt om via andere onderzoeksmethoden achter de identiteit van geweldplegers te komen.

De dienstdoende agenten kampten tijdens de strandrellen met haperende communicatiemiddelen. Volgens Aboutaleb was het bereik van het communicatiesysteem C2000 op het strand van Hoek van Holland goed, in tegenstelling tot wat televisieprogramma Zembla afgelopen zondag suggereerde. Omdat de politie er vooraf ten onrechte vanuit ging dat het dancefeest zonder problemen zou verlopen, communiceerden alle agenten via één kanaal. Dat raakte vervolgens overbelast toen het feest uit de hand liep. „Er zijn ook mogelijkheden om de agenten te verdelen over verschillende kanalen.” Het Crisis Onderzoeksteam (COT) onderzoekt in opdracht van het gemeentebestuur momenteel de strandrellen. Het kijkt daarbij ook naar C2000. Het onderzoek is in december gereed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden