Vijandige omgeving

Het Trouw-commentaar van 18 mei, 'Een Europeaan in Palestina' geeft precies weer hoe verkeerd en rampzalig de visie van Europa op het Midden Oosten-probleem is. Aan de ene kant een goede vriend van Israël, maar aan de andere kant net zo'n goede vriend van de Palestijnen willen zijn -minister Bot, vrij geciteerd. Hoe kun je, als je vóór de staat Israël bent, een man als Arafat, die al jarenlang niets anders nastreeft dan de vernietiging van Israël, blijven steunen?

In de ogen van velen is Sjaron de grote boosdoener, maar onder alle voorgaande Israëlische premiers was een vredescompromis net zo onbereikbaar. Zelfs onder Rabin pleegde Hamas vele aanslagen, die Arafat ook toen kennelijk niet wilde voorkomen.

Ik vind dat u de werkelijkheid op grove wijze ontkent als u in uw commentaar Nietzsche aanhaalt: ,,Hij die leeft van het gevecht met de vijand, heeft er belang bij die vijand te behouden''. Daarbij doelt u natuurlijk op Sjaron = Israël.

Was de bedoeling van de oprichting van Israël niet om de Joden een eigen land te geven om hen tegen vijanden te beschermen, zodat ze eindelijk in vrede en veiligheid zouden kunnen leven? Dat dit tot op heden helaas nog niet gelukt is heeft alles te maken met de vijandige omgeving van Israël, een land dat al jaren naar vrede snakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden