Vieze kolencentrale Indonesië kan rekenen op ING-geld

"Terugtrekken uit een fout project kan altijd, tot het moment dat een definitieve handtekening is gezet”, stelt milieuorganisatie Greenpeace. Foto: Phil NijhuisBeeld Phil Nijhuis

ING houdt vast aan het plan om een vervuilende nieuwe kolencentrale in Indonesië te financieren. Dat bevestigt de bank deze maandag, na berichtgeving hierover door Greenpeace. 

De bank trekt zich niet terug uit het fossiele energieproject ‘Cirebon II’, ondanks een interne richtlijn uit 2015 waarmee de bank steenkoolprojecten afwijst. “Met dit project zijn we al sinds 2012 bezig”, zegt een ING-woordvoerder. “We willen betrouwbaar blijven voor klanten.”

Project in strijd met duurzaamheidsrichtlijnen

Greenpeace roept ING vandaag op om zich terug te trekken uit het vervuilende project in Cirebon, op West-Java. De energiecentrale, die pal naast een oudere al bestaande kolencentrale moet verschijnen, zou leiden tot ‘grote schade’ aan het milieu, door CO2- en fijnstofuitstoot. Ook zouden lokale boeren, vissers en zoutwinners hun opbrengsten drastisch zien dalen door de lucht- en thermale watervervuiling in de regio rond Cirebon. 

Bovendien, stelt Greenpeace, is het steenkoolproject strijdig met duurzaamheidsrichtlijnen waar ING zich aan committeerde. De bank een van de bijna negentig ondertekenaars uit 35 landen van de zogeheten Equator Principles. Die afspraken uit najaar 2015 zijn bedoeld om bij financiering van grote projecten milieuschade te beperken en rechten van lokale bevolking te respecteren.

“Sindsdien financieren we geen kolencentrales- en mijnen meer”, zegt de woordvoerder van de bank. “Ook aan bedrijven die voor meer dan 50 procent afhankelijk zijn van steenkool vestrekken we geen geld meer.” De bank keurde naar eigen zeggen tien geldaanvragen voor steenkoolactiviteiten af, op basis van de geldende Equator Principles. Echter, oudere beloften aan kolenboeren wil ING niet laten vallen. 

Greenpeace put hoop uit het recente besluit van ING om zich in laat stadium alsnog als geldschieter terug te trekken uit de omstreden Dakota-oliepijpleiding. ING besloot dit na oplopende maatschappelijke druk. Campagneleider Kim Schoppink van Greenpeace zegt: “Terugtrekken uit een fout project kan altijd, tot het moment dat een definitieve handtekening is gezet.” 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden