Vietnam bloeit door het geld van migranten

Een winkelstraat in Hanoi. Veel van het geld dat Vietnamezen in het buitenland naar huis sturen, komt terecht in de handel en productie. Beeld AFP

Vietnamezen in het buitenland sturen jaarlijks 8,5 miljard euro terug naar het moederland. Daardoor groeit de Vietnamese economie sterk.

Met grote stappen loopt Nguyen Huy Truong naar de vitrinekast in de hoek van de kamer. Daar bewaart hij namelijk het certificaat dat bewijst dat zijn oudste dochter, Thu, de beste studente was van haar klas. Truong was zo trots dat hij het certificaat nauwkeurig inlijstte en het bewaart als ware het een zeldzaam familieportret.

Thu (23) verhuisde enkele maanden geleden naar Japan. Daar zal ze spoedig geld verdienen voor haar familie in Vietnam, vertelt Truong in zijn eenvoudige woning aan de rand van Hanoi. "Ik hoop dat ze spoedig geld naar huis stuurt, zodat haar jongere zus en broer kunnen doorstuderen."

Naar schatting 3 tot 4 miljoen Vietnamezen wonen buiten het eigen land. Veel van hen zijn na de Vietnamoorlog voorgoed vertrokken. Anderen, zoals Truongs dochter, emigreerden voor bepaalde tijd om in het buitenland te werken. Beide groepen sturen geregeld geld naar Vietnam om hun familie financieel bij te staan. In 2016 ging het in totaal om bijna 8,5 miljard euro.

Snelgroeiende economie

Die geldzendingen zijn gelijk aan 4,5 procent van Vietnams bruto nationale product en komen in de snelgroeiende economie van het land terecht. Vietnam staat daarin niet alleen. Ook in bijvoorbeeld De Filippijnen, Burma, China en India - landen met een grote overzeese populatie - wordt de economie aangesterkt door geld afkomstig van familie in het buitenland.

Truong (49), elektricien, moest 10.000 Amerikaanse dollar betalen om Thu voor zes jaar in Japan te krijgen; geld voor een taalstudie en voor een organisatie die haar bijstaat. "De helft daarvan was mijn spaargeld, de andere helft heb ik van de bank geleend", vertelt Truong. "Ik reken erop dat ze eerst die 10.000 dollar terugverdient en dan geld voor de studie van haar broer en zus naar huis stuurt."

In Vietnam, een van de snelst groeiende economieën ter wereld, nam het aantal buitenlandse geldzendingen de afgelopen jaren flink toe. In 2001 ging het nog om grofweg 1 miljard euro, aldus cijfers van de Wereldbank. In 2015 was het ruim 12 miljard. Vorig jaar daalde dat echter naar 8,5 miljard. Volgens experts was de daling een gevolg van een hogere rente in de Verenigde Staten, waar het merendeel van de Vietnamese emigranten woont, en door onzekerheid vanwege het geannuleerde vrijhandelsverdrag tussen de VS, Vietnam en tien andere landen.

De oudste zoon van Trang Tran woont al vijf jaar in het buitenland. Aanvankelijk in Japan, sinds augustus in Australië. "Toen hij in Japan zat stuurde hij ons maandelijks 800 Amerikaanse dollar. In totaal ontvingen we ongeveer 30.000 dollar", vertelt Tran, die met haar echtgenoot een motorgarage buiten Hanoi runt. Het geld dat haar zoon in het buitenland verdient, is bedoeld voor de studie van haar tweede zoon en om het familiebedrijf uit te breiden.

Wereldbank

In de afgelopen decennia hebben de buitenlandse geldzendingen een belangrijke rol gespeeld bij het rijker worden van Vietnam. In de vroege jaren negentig leefde ongeveer 50 procent van de bevolking in extreme armoede. Met een economische groei van 6 tot 7 procent per jaar is dat gedaald naar minder dan 3 procent.

Volgens een vorig jaar verschenen rapport van de Wereldbank wordt een groot deel van het opgestuurde geld direct in het land geïnvesteerd. De Wereldbank zoemde in op de impact in Ho Chi Minh-stad, Vietnams grootste stad. "Het geld geeft een boost aan lokale ondernemingen en aan de vastgoedmarkt", aldus het rapport. "Ongeveer 70 procent van de geldzendingen naar Ho Chi Minh-stad stromen door naar productie en handel. Zo'n 22 procent gaat naar de vastgoedmarkt."

Truong laat een foto van zijn dochter zien; een jongedame met lang, donker haar en rode lippen. "Ze zit echt niet alleen voor het geld in Japan", besluit hij. "Ze zit er ook om meer vaardigheden op te doen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden