Vierhonderd doden bij ramp veer Bangladesh

AMSTERDAM - Reddingswerkers hebben geen hoop meer overlevenden te vinden van de veerbootramp in Bangladesh van woensdag. Vanwege het slechte weer is gisteren de zoektocht gestaakt. Tijdens een nachtelijke storm sloeg de overvolle boot om op de rivier de Meghna.

Van onze redactie buitenland

Deze plek staat bekend om zijn verraderlijke stromingen. Die nemen nog eens toe door de moessonregens die in deze tijd van het jaar het waterpeil doen stijgen.

Hoeveel mensen er op de boot zaten is niet bekend, maar het waren er op zijn minst 600, het dubbele van het toegestane aantal. Zo'n tweehonderd mensen bereikten zwemmend de kust of een reddingsboot. Honderden die al waren gaan slapen, liggen waarschijnlijk nog op zestig meter diepte in de gezonken boot.

Rheena Katun en haar broer overleefden de ramp. Zij waren met twintig familieleden op weg naar de bruiloft van hun jongste zus. De rest van hun gezelschap is niet gevonden.

Ook Sumon, een tienjarig jongetje, leeft nog. Zijn moeder duwde hem door een raam naar buiten en redde daarmee zijn leven. Zijzelf en haar dochtertje zijn spoorloos. De autoriteiten sommeren de overlevenden naar huis te gaan. Dit tot wanhoop van Sumon: ,,Laat me blijven. Hoe kan ik weggaan zonder mijn moeder en zus?'' vroeg hij reddingswerkers.

Bangladesh is gewend aan veerrampen. Sinds 1977 zijn zo'n 260 veerboten betrokken geweest bij ongelukken, daarbij zijn meer dan drieduizend Bengalen om het leven gekomen. ,,Ik heb dit jaar na jaar zien gebeuren, en dezelfde tragische verhalen keer op keer gehoord.'' zei een plaatselijke ambtenaar gisteren.

Van de 20000 Bengaalse veerboten zijn er 8000 geregistreerd en slechts 800 goedgekeurd. Na een aantal voorvallen in april verboden de autoriteiten het gebruik van honderden veerboten. Maar na een driedaagse staking werd die maatregel ongedaan gemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden