Coronavirus

Vierde sterfgeval in China, man in Australië mogelijk besmet

Een ziekenhuis in Wuhan waar patiënten met het nieuwe virus worden behandeld. Beeld EPA
Een ziekenhuis in Wuhan waar patiënten met het nieuwe virus worden behandeld.Beeld EPA

In China is opnieuw iemand overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Het aantal doden komt daarmee op vier. Ook is het virus mogelijk overgeslagen naar Australië.

Het gaat om een 89-jarige man die zondag in Wuhan is gestorven na ademhalingsproblemen. Dat heeft de lokale gezondheidscommissie laten weten. Maandag werd door China bekendgemaakt dat het coronavirus overdraagbaar is van mens tot mens.

De Chinese stad Wuhan bevindt zich in het centrum van de uitbraak van het virus waarmee meer dan 200 mensen zijn besmet. De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties komt woensdag in Genève bijeen voor een spoedoverleg over het coronavirus.

Mogelijk overgeslagen naar Australië

Een man in Brisbane wordt in zijn woning in isolatie gehouden omdat hij symptomen van het coronavirus vertoond. Dat heeft de Australische nieuwszender ABC bekend gemaakt. De man is net teruggekeerd van een bezoek aan de Chinese stad Wuhan. De Australiër was aan het herstellen van een ziekte aan de luchtwegen, een van de symptomen van het virus. Reden voor de gezondheidsautoriteiten de man te testen op het coronavirus en hem in isolatie te houden totdat de resultaten daarvan bekend zijn.

Aziatische landen nemen voorzorgsmaatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Thailand laat vliegtuigpassagiers uit risicogebieden in China screenen op luchthavens in Bangkok, Chiang Mai, Phuket en Krabi. Wie symptomen vertoont, wordt uit voorzorg 24 uur in quarantaine geplaatst.

Ook andere landen komen in actie. Het Vietnamese ministerie van Volksgezondheid meldt dat opdracht is gegeven tot meer grenscontroles. Taiwan heeft een reiswaarschuwing afgegeven voor Wuhan en heeft de screening van passagiers op luchthavens opgevoerd.

Op de drukke luchthaven van Hongkong moeten passagiers uit Wuhan gezondheidsverklaringen invullen. Wie jokt over symptomen van het virus, riskeert een boete en een maandenlange gevangenisstraf. “We bereiden ons voor het op het ergste”, zegt Matthew Cheung, een topbestuurder uit de metropool.

De autoriteiten in Australië beginnen donderdag met extra controles op luchthavens. Dan worden passagiers gecontroleerd op wekelijkse vluchten van Wuhan naar Sydney. Zij krijgen ook een flyer met het verzoek zich te melden als ze koorts hebben of denken dat ze het virus hebben opgelopen.

De belangrijkste medische adviseur van de Australische regering, waarschuwt dat dergelijke maatregelen maar beperkt bescherming bieden. “We kunnen niet helemaal voorkomen dat het virus het land binnenkomt. De incubatieperiode duurt waarschijnlijk een week.”

Verwant aan SARS-virus

Het coronavirus is verwant aan het SARS-virus dat in 2003 veel onrust veroorzaakte en over de hele wereld ruim zevenhonderd levens eiste. Maandag werd door China bekendgemaakt dat het coronavirus overdraagbaar is van mens tot mens.

Het virus is verwant aan het SARS-virus dat in 2003 veel onrust veroorzaakte en over de hele wereld ruim zevenhonderd levens eiste. De symptomen lijken net als bij SARS op die van een griepje, met koorts en hoesten. In een later stadium kunnen ademhalingsproblemen optreden en kan het virus zich naar de longen verplaatsen. Met het coronavirus zijn ondertussen al meer dan zestig mensen besmet, al zegt het Nederlandse RIVM dat dat aantal ook vele malen hoger zou kunnen liggen.

Lees ook:

Nieuw Chinees virus duikt ook op in Japan

Een nieuwe vorm van longontsteking heeft de kop opgestoken in China.Nu is er, na Thailand, ook een geval in Japan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden