'Vierde plaats met bobsleeën betekent beste Nederlandse prestatie ooit'

null Beeld EPA
Beeld EPA

Sporters zien het doorgaans als de meest ondankbare plek op de Olympische Spelen. Vierde, geen medaille maar een diploma. 'Die heb ik al', zo onderstreepte bobsleepilote Esmé Kamphuis voor de Spelen in Sotsji haar ambitie. Met remster Judith Vis bleef ze vandaag in de bergen boven Sotsji net naast het podium, maar de vierde plek voelde toch een beetje als een prijs.

'Hoe bijzonder dit is?' Kamphuis dacht even na. 'Dit is de beste Nederlandse prestatie ooit op de Spelen en we zijn de beste Europeanen.' Het besef was er dat het maximaal haalbare was bereikt tegen het geweld van de Canadese Kaillie Humphries, die haar titel prolongeerde en de Amerikaanse bobs van Elana Meyers (zilver) en Jamie Greubel. Meyers gaf het goud weg met een zwakke vierde run. Greubel bleef over vier runs Kamphuis 66 honderdsten voor, het verschil zat 'm toch vooral in de starts.

'Met betere starts staan we hier met onze vingers in de neus op het podium', zei Kamphuis, die met Vis in die eerste meters altijd terrein moet prijsgeven aan de voorspelde top 3. 'Foutloze runs maakt niemand. Als we vier keer consistent sleeën eindigen we tussen de plaatsen 4 en 8. Dan is deze klassering voor mij toch een prijs.' Vier jaar geleden werd ze achtste in Vancouver, toen met remster Tine Veenstra.

Bij de wereldtitelstrijd, een jaar geleden in St. Moritz, was ze nog ontgoocheld over de zesde plaats, de tweede die ze met Vis behaalde. Vooral ook omdat het verschil met het zilver slechts 16 honderdsten was. Kamphuis haalde er de kracht uit om er afgelopen zomer nog harder aan te trekken, al bleven de resultaten in de eerste fase van het seizoen onder haar verwachtingen.

Pas in januari waren Kamphuis en Vis weer één met de slee en volgde in Königssee een vijfde plaats bij een wereldbekerwedstrijd en de tweede bronzen EK-medaille na 2011. Steeds weer zei ze bij de beste zes teams van de wereld te behoren.

'Als je me aan het begin van het seizoen zou hebben gevraagd hoe ik hier als nummer 4 zou staan, had ik gezegd dat ik zwaar depressief zou zijn. Maar nu, na een lastig seizoen, ben ik er blij mee. Ook al staan we naast het podium', vertelde de Amsterdamse nadat ze in de laatste run nog een plaats was geklommen.

'Het gat naar het podium was te groot. Al denk je als je, met nog drie bobs te gaan de snelste tijd hebt: it ain't over till it's over. Maar we hebben gevochten voor wat we waard waren en laten zien wat we kunnen.'

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden