Vierdaagse top over voortbestaan van de tijger

James Leape, directeur van World Wildlife Fund (WWF). (AP) Beeld
James Leape, directeur van World Wildlife Fund (WWF). (AP)

Natuurdeskundigen en afgevaardigden van dertien landen, waar tijgers nog in het wild leven, praten tijdens een vierdaagse top in het Russische Sint-Petersburg over het voortbestaan van het dier. De toekomst van de tijger is onzeker: het aantal tijgers werldwijd daalt sterk en de kans is groot dat de wilde tijger uitsterft.

Volgens deskundigen leven er nog maar 3200 tijgers in het wild. Een eeuw geleden waren dat er nog 100.000. James Leape, directeur van World Wildlife Fund (WWF) vertelde in Sint-Petersburg dat “als er niet snel beschermende maatregelen komen, de tijgers zullen verdwijnen in 2022, volgens de Chinese kalender in het jaar van de tijger”.

De Russische premier Vladimir Poetin en de Chinese premier Wen Jiabao en de president van de Wereldbank, Robert Zoellick zijn aanwezig op de top. Het is vermoedelijk voor het eerst dat wereldleiders bijeen zijn om het lot van een diersoort te bespreken.

De verwachting is dat onder meer afspraken worden gemaakt over strengere vervolging van stropers, handelsverboden, beschermde gebieden en geld. Daardoor moet de populatie tijgers in 2020 zijn verdubbeld.

De natuurlijke leefomgeving van tijger wordt in een snel tempo verwoest door het kappen van bossen en door bebouwing. Een ander gevaar voor het voortbestaan van de tijgers zijn stropers, die de dieren doden voor hun huid en delen van het lichaam doorverkopen aan China waar ze in traditionele medicijnen worden gebruikt.

Tijgervellen die op zwarte markten in Birma, Thailand en China worden verkocht. (EPA) Beeld EPA
Tijgervellen die op zwarte markten in Birma, Thailand en China worden verkocht. (EPA)Beeld EPA
Tiger Forum in Sint-Petersburg. (EPA) Beeld EPA
Tiger Forum in Sint-Petersburg. (EPA)Beeld EPA
(AP) Beeld
(AP)
FILE - In this March 23, 2000 file photo, an Indian tiger looks on from a camouflaged cover of strawgrass in Ranthambhore National Park near Rajasthan, India. Global wildlife experts and political leaders from 13 countries on Sunday open a meeting aimed at finalizing complex and costly plans to revive the world's tiger population, which has plummeted so sharply that it may be near the point of no return.(AP Photo/J. Scott Applewhite, File) (AP) Beeld AP
FILE - In this March 23, 2000 file photo, an Indian tiger looks on from a camouflaged cover of strawgrass in Ranthambhore National Park near Rajasthan, India. Global wildlife experts and political leaders from 13 countries on Sunday open a meeting aimed at finalizing complex and costly plans to revive the world's tiger population, which has plummeted so sharply that it may be near the point of no return.(AP Photo/J. Scott Applewhite, File) (AP)Beeld AP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden