Vierdaagse, toch maar gaan

JOHAN TEN HOVE

Morgen begint de honderdste Nijmeegse Vierdaagse. Het feestgedruis is al eerder begonnen en de late feestgangers kunnen 's ochtends vroeg samen oplopen met de vroege vertrekkers, zij die de 55 kilometer lopen - en dat zijn er meer dan 5000. Misschien kun je aan de manier van lopen wel zien wie er late feestganger is en wie vroege vertrekker.

Voor de eerste keer doe ik mee. En ik zie er tegenop, want al 70. Op de website van de vierdaagse lees ik dat het aantal 70-plussers dit jaar 4667 bedraagt. Helemaal alleen ben ik niet. Op die website staan nog veel meer interessante cijfers. Bijvoorbeeld dat het totaal aantal ingeschreven wandelaars t/m dit jaar maar liefst ruim 1,7 miljoen bedraagt, dat er morgen tegen de 50.000 lopers starten, er 518 12-jarigen meedoen, de oudste deelnemer een man van 93 is en de oudste vrouw 89. En dat er twintig rolstoelers 'meelopen'. Opvallend vind ik zelf dat het aantal 61- t/m 70-jarigen (12.633) bijna driemaal zo groot is als het aantal 31- t/m 40-jarigen (4588). Zijn de laatsten watjes, hebben ze geen tijd of zijn ze wijzer? Het aantal mannen is verder beduidend groter dan het aantal vrouwen, en dat aantal loopt sterk op met de leeftijd. Terwijl er in die hogere leeftijden in ons land veel meer vrouwen dan mannen zijn.

Grote aantallen mensen evengoed. En al helemaal als feestgangers en lopers bij elkaar worden opgeteld. Nijmegen verwacht deze week anderhalf miljoen mensen. Met heel veel rugzakjes. Niet echt te beveiligen, hoor ik van deskundigen die net het drama in Nice van commentaar hebben voorzien. Toch er maar heen met z'n allen. Nog een cijfer. Er komen lopers uit 68 landen. Ook uit Afghanistan, Irak en Syrië. Wedden dat die de 55 kilometer lopen?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden