Vierdaagse lesweek mogelijk voor kleuters

AMSTERDAM - Staatssecretaris Adelmund heeft haar verzet tegen de vierdaagse schoolweek opgegeven. Zij wil scholen de mogelijkheid bieden permanent een vierdaags lesprogramma aan te bieden in de onderbouw. Wel stelt ze als voorwaarde dat het gemiste aantal lesuren in latere jaren wordt ingehaald.

Het kabinet heeft tegelijkertijd besloten de leerplichtige leeftijd te verlagen van vijf naar vier jaar. Per 1 augustus 2002 moeten alle vierjarigen naar school. De maatregel heeft weinig gevolgen, omdat in de praktijk bijna alle vierjarigen naar school gaan. Minder dan twee procent wordt thuis gehouden, maar bij die twee procent zitten veel langdurig zieke kinderen.

Staatssecretaris Adelmund stelt in het wetsontwerp met nadruk dat een gewone vijfdaagse werkweerk uitgangspunt moet blijven voor de hele basisschool. Op dit moment hebben scholen al de mogelijkheid om de lesweek te verkorten als er niet genoeg leerkrachten zijn, maar dan moet er sprake zijn van een 'noodsituatie'.

Als het nieuwe wetsvoorstel aangenomen zou worden, kunnen scholen de vierdaagse schoolweek voor kleutergroepen standaard inroosteren. Wel moet de medezeggenschapsraad van de school dan akkoord gaan met een verkorte schoolweek.

Tot nu toe was de staatssecretaris juist tegenstander van een vierdaagse schoolweek. De basisscholen zouden minimaal drie uur les in de ochtend moeten geven, vond zij, omdat kinderen in die uren het best de lesstof zouden opnemen.

Voor de ouderorganisatie Ouders en Coo komt het wetsvoorstel als een verrassing. Voorzitter Werner van Katwijk: ,,Bij ons overleg is het niet aan de orde geweest. Ik kan het voorstel wel begrijpen, maar ik betreur het wel. Ik hoop dat het teruggedraaid wordt als het lerarentekort voorbij is.''

Adelmund reageert met haar voorstel op de uitkomst van een onderzoek van het Instituut voor toegepaste sociale wetenschappen. Daaruit blijkt dat het voor de leerprestaties van kleuters niet uitmaakt of ze vier of vijf dagen naar school gaan.

Van Katwijk: ,,Maar er gebeurt natuurlijk nog veel meer op school. Kinderen leren met elkaar omgaan en ze wennen aan de school. Daarnaast moeten de werkende ouders tegemoet worden gekomen. De wachtlijsten voor kinderopvang zijn nu al ontzettend lang. Het kan ook de schoolkeuze gaan beïnvloeden. Werkende ouders zullen voor hun kinderen een 'vijfdaagse school' zoeken.''

Voor veel scholen betekent het wetsvoorstel wel meer duidelijkheid. Eenderde van de basisscholen heeft dit jaar kinderen naar huis moeten sturen omdat er geen leerkracht beschikbaar was. Twee scholen in Almere voerden begin dit jaar tijdelijk een driedaagse schoolweek in.

Een officiële 'vierdaagse' voor kleuters geeft scholen meer ruimte. Daarnaast krijgen scholen in het voorstel meer vrijheid de tijd in te vullen. De huidige urenverdeling tussen onder- en bovenbouw (3520 uur voor groep 1 t/m 4 en 4000 uur voor groep 5 t/m 8) wordt losgelaten.

Het is de bedoeling dat de nieuwe maatregelen in augustus 2003 ingaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden