Vier weken niet roken als oefening voor de grote stap

Stoppen met roken wordt 'beter behapbaar'. Vandaag begint de anti-rookcampagne Stoptober. Rokende Nederlanders worden via sociale media aangezet om tenminste 28 dagen hun rookwaar ongemoeid te laten.

De anti-rookcampagne, een initiatief van het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport in samenwerking met onder meer KWF Kankerbestrijding en de Alliantie Nederland Rookvrij, is overgewaaid uit Engeland. Daar werd de eerste Stoptobercampagne in 2012 georganiseerd. Britten lieten massaal hun sigaretten liggen.

Ook in Nederland lijkt de campagne aan te slaan. Op de Stoptoberwebsite hebben zich ruim 33.000 deelnemers gemeld.

Deelnemers kunnen de Stoptoberapplicatie downloaden op hun smartphone. Die app houdt nauwkeurig het aantal dagen bij dat de deelnemer gestopt is met roken en de euro's die daardoor bespaard bleven. Ook staan in de applicatie allerlei anti-rooktips en verschillende spelletjes die de deelnemer van het roken af moeten houden. Deelnemers kunnen via de applicatie contact zoeken met experts die begeleiden bij het stoppen met roken.

Op de Stoptober-Facebookpagina delen lotgenoten ervaringen met elkaar. Want stoppen met roken is zwaar en deelnemers aan de anti-rookcampagne 'zien er als een berg tegenop' melden zij op de Facebookpagina.

Maar: heeft 28 dagen stoppen überhaupt zin? Onno van Schayck, hoogleraar preventie geneeskunde aan de universiteit van Maastricht, vindt van wel. Volgens Van Schayck wil 80 procent van de rokers graag stoppen met roken, maar vormt de gedachte om definitief te stoppen met roken een 'enorme barrière'. "28 dagen is beter behapbaar", zegt hij.

De hoogleraar stelt dat de slagingskans om definitief te stoppen vervijfvoudigt als een persoon 28 dagen niet rookt. En zo is vier weken stoppen met roken (een periode die volgens de organisatie duidelijker is afgebakend dan alle 31 dagen in oktober) dus een eerste stap om de slechte gewoonte op te geven.

Een gewoonte die toch al in onbruik raakt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Want het aantal rokers is de afgelopen decennia behoorlijk gedaald. Terwijl begin jaren tachtig nog 40 procent van de bevolking rookte, is dat percentage in 2013 gedaald tot 23.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden