Vier vragen over de kwestie: Máxima, koningin of prinses?

Foto: ANP

Vandaag werd bekend dat PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren vinden dat Máxima geen koningin mag worden wanneer Willem-Alexander tot koning gekroond wordt. Volgens de partijen is dit een achterhaald systeem en bovendien seksistisch omdat prins Claus ook geen koning werd toen hij met koningin Beatrix trouwde. Historica en koningshuisdeskundige Reinildis van Ditzhuyzen geeft antwoord op vragen over de kwestie prins(es) of koning(in).

Waarom wordt een prinses bij haar huwelijk koningin en een prins geen koning?
Vroeger nam een vrouw altijd de naam en titel van haar man over, nooit omgekeerd. Dat is nu in het kader van emancipatie wel mogelijk. Qua rechten en bevoegdheden bestaat er geen verschil tussen bijvoorbeeld prins Claus en koningin Máxima.

Wat zou er veranderen als Máxima prinses zou blijven?
Het klinkt raar. De koning komt met een prinses binnen, maar wie of wat is zij? Zijn zus, nicht of vrouw? Zij wordt opzij gezet, terwijl ze het samen doen; het zou afbreuk doen aan haar positie. Bovendien gaat het tegen de traditie in. En als er iets belangrijk is bij het koningshuis, dan is het wel traditie.

Bestaan er uitzonderingen?
Alleen onze eigen Willem III (1650-1702) vormt een uitzondering. Stadhouder Willem III eiste bij zijn huwelijk met koningin Maria II van Engeland dat hij koning werd en liet zich ook kronen. Ze werden samen regerend koning en koningin. Ik kan geen ander voorbeeld bedenken, ook van huidige koningshuizen niet. Ik heb er wel eens naar gezocht. Maar wat Willem III betreft, zou je kunnen zeggen dat met hem een precedent is geschapen; het is al een keer gebeurd.

Hoe zouden we de kwestie kunnen oplossen?
Ik zou voorstellen prinses Máxima de titel koningin-gemalin te geven en de toekomstige echtgenoot van prinses Amalia koning-gemaal. Dan is voor iedereen duidelijk dat de gemaal/gemalin niet de regerend vorst is, maar is de traditie wel behouden en is het verschil tussen mannen en vrouwen gelijkgetrokken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden