Vier van elke tien tehuizen moeten dicht

Op den duur zullen de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen ook huur moeten gaan betalen voor hun kamers en appartementen en krijgen zij alleen de zorg nog vergoed uit de collectieve pot. Beeld ANP
Op den duur zullen de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen ook huur moeten gaan betalen voor hun kamers en appartementen en krijgen zij alleen de zorg nog vergoed uit de collectieve pot.Beeld ANP

Tussen nu en 2020 zullen 800 van de 2000 verpleeg- en verzorgingshuislocaties in Nederland sluiten. Dat is het gevolg van het kabinetsbeleid om ouderen steeds langer thuis te laten wonen, blijkt uit een onderzoek van Bureau Berenschot.

Wilfried van der Bles

Op den duur zullen de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen ook huur moeten gaan betalen voor hun kamers en appartementen en krijgen zij alleen de zorg nog vergoed uit de collectieve pot. Maar de huur die de tehuizen moeten vragen om uit de kosten te komen - 900 euro voor een woonruimte van 18 vierkante meter - is te hoog. Het gevolg: leegstand en op den duur sluiting van locaties.

Dat bevestigde Wine te Meerman van bureau Berenschot gisteren. Hij deed samen met collega's onderzoek naar de vergrijzing en schreef daarover het onlangs gepresenteerde boek 'De vergrijzing voorbij'. Hij onderzocht onder meer wat het voor verzorgings- en verpleeghuizen betekent dat zorg steeds langer bij ouderen thuis wordt geleverd.

De lichtste vorm van zorg
Te Meerman verwacht dat de capaciteit van verzorgingshuizen de komende jaren met veertig procent zal afnemen. Sinds 1 januari kunnen ouderen die de lichtste vormen van zorg nodig hebben (ouderen met zorgzwaartepakket 1 en 2) niet meer terecht in een verzorgingshuis. In 2014 volgen cliënten in categorie 3 en in 2016 die in 4. Het gaat om nieuwe gevallen. Wie nu al in een verpleeg- of verzorgingshuis woont, kan daar gewoon blijven.

Oppositiepartijen als SP en CDA zeggen dat het kabinet bezig is de verzorgingshuizen op te doeken. Het kabinet stelt daar tegenover dat de tehuizen hun kamers kunnen verhuren. Uit het Berenschot-onderzoek blijkt dat dat niet zal gebeuren. Ze moeten te hoge huren vragen. Lagere huren zijn alleen mogelijk als ze rigoureus zouden afschrijven op de boekwaarde van hun bezit. En dat kan alleen als ze genoeg eigen vermogen hebben, anders gaan ze failliet. Voor gehuurde locaties zouden de verhuurders bereid moeten zijn tot een huurverlaging. Of ze daaraan willen meewerken is de vraag.

Hoewel het scheiden van wonen en zorg slechts geldt voor nieuwe gevallen, zullen de gevolgen van het nieuwe beleid over vier, vijf jaar volop doorwerken. De gemiddelde verblijfsduur in een verpleeg- of verzorgingshuis is vier à vijf jaar. Daarom verwacht Te Meerman dat de capaciteit in 2020 met veertig procent zal zijn gedaald. Hij waarschuwt dat die snelle afbouw van overcapaciteit over vijftien tot twintig jaar zal resulteren in ondercapaciteit. Het aantal 80-plussers dat zeer intensieve zorg nodig zal hebben zal tegen die tijd zo zijn gestegen dat er te weinig plaatsen zijn in verpleeghuizen.

Minder plaatsen
Tussen 1980 en 2010 daalde het aantal plaatsen in verpleeg- en verzorgingshuizen van 196.000 naar 158.000. Eind 2017 zal dat verder zijn gezakt naar 95.000. In 1980 was er 1,6 80-plusser per verpleeg- en verzorgingshuisplaats, in 2010 was dat 4,2 per plaats en in 2017 zal het 7,1 per plaats zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden