Review

Vier titels uit de thrillerberg

De maand van het spannende boek maakt het kiezen uit de stapels er niet eenvoudiger op. Nooit was het aanbod overvloediger dan nu. De Washington Post heeft De Vaticaanse moorden van David Hewson (ISBN 9026122187, uitg. De Fontein, Baarn, 316 blz. 16,95) aangeprezen als 'intelligenter en beter geschreven dan Dan Brown'. Maar na een paar zinnen struikel je in de Nederlandse vertaling over "De blakende augustusmiddag toverde een trillende, vertekenende luchtspiegeling voor haar ogen.ï Oei, dit komt niet meer goed.

De Klip dan maar, van Linda Davies (ISBN 9024550653, uitg. Luitingh-Sijthoff, Amsterdam, 399 blz.

17,95 ) Lotgevallen van een rijke erfgename die in de armen, maar vooral in handen valt van een zoon en zijn moeder, die wel een vervallen kasteel in Schotland bezitten, maar geen geld. Er zou nogal wat bankierskennis aan te pas komen. Na een bladzij of zeventig informeert een bevriende bankier: " Is het wat?"Nou nee. Vlak, sloom en onwerkelijk. " Gauw stoppen",adviseert mijn bankier, " anders duurt het te lang voor je het uit hebt."In Het donkere huis van Lesley Glaister (ISBN 904140807x, uitg. Anthos, Amsterdam, 271 blz. 19,95) loopt een meisje weg uit de inrichting waar ze in therapie was en bouwt voorzichtig een eigen leven op als half dakloze werkster. Haar wankele evenwicht wordt verstoord als ze in zee gaat met de jonge zwerver Doggo, een branie met twee honden. Prachtig geschreven, maar al in 2001 verschenen en blijkens de achterflap hier eerder besproken door Willy Wielek. (Bij nader inzien blijkt deze aanbeveling op een eerder boek van Glaister te slaan.)

Dan maar iets snels: Sidney Sheldon, Nachten van eenzaamheid (ISBN 9022541134, uitg. De Boekerij, Amsterdam, 314 blz. 17,50) Een reeks doden in Berlijn, Parijs, Denver en New York, die allemaal werken bij een prestigieuze denktank. Twee weduwen ontdekken bij een rouwbezoek aan het hoofdkantoor dat ook hun leven niet zeker is. Doet denken aan een James Bond-verhaal. Enorme vaart, onwaarschijnlijke ontsnappingen, vreselijke slechteriken en twee mooie meiden. Echte trein- en vlieglectuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden