Vier op de tien Amerikanen digitaal gepest

Vier op de tien Amerikanen heeft te maken met digitaal pesten. Beeld thinkstock
Vier op de tien Amerikanen heeft te maken met digitaal pesten.Beeld thinkstock

Pesten is van alle leeftijden en alle generaties. Digitaal pesten kan zelfs 24 uur per dag doorgaan. Pew Research Centre, dat onderzoek doet naar maatschappelijke trends, maakte deze week bekend dat vier op de tien Amerikaanse volwassenen slachtoffer is van digitaal pesten.

Van simpel uitschelden tot gevaarlijke bedreigingen, in het virtuele leven bestaat het net zo goed als in het gewone leven. Ruim 73 procent van de volwassenen zag iemand slachtoffer worden van online pesten.
De gepeste personen zelf vertelden dat ze doelwit waren van minimaal één van de volgende zes vormen van pesten: ruim een kwart van de internetgebruikers werd met een scheldnaam aangesproken, ruim twintig procent werd doelgericht zwartgemaakt. Een kleiner deel werd fysiek bedreigd, is gestalked, geïntimideerd of had te maken met seksuele intimidatie.

Jongvolwassenen tussen de 18 en 29 jaar maakten het vaakst online pesten mee, 65 procent van hen noemt zich slachtoffer. Het meeste pesten vind volgens het onderzoek plaats op sociale media.

Twee congressen
Onderzoeker Joyce Kerstens van het lectoraat Cybersafety van de NHL Hogeschool en de Politieacademie noemt als voorbeelden roddelen, buitensluiten en het plaatsen van filmpjes op youtube. "Zelfs in het bejaardentehuis sluiten mensen elkaar buiten van bijvoorbeeld de eettafel. Het traditionele pesten komt nu nog vaker voor dan internetpesten. Maar het is vaak een combinatie."

Op 30 oktober zijn er twee congressen over pesten. De Nationale Academie voor Media en Maatschappij organiseert een congres over jongeren en pesten - een op de vier kinderen maakt pesten mee. De stichting 'Pesten op de werkvloer' besteedt aandacht aan de problemen rond de 17 procent van de volwassenen die op het werk gepest wordt.

Slachtoffer nul
Eerder deze week vertelde Monica Lewinsky, de stagiaire met wie Bill Clinton in 1995 een affaire had, haar verhaal over pesten. Ze stelt zich voor als slachtoffer nul van cyberpesten en noemt zichzelf de eerste persoon die ooit zwart werd gemaakt op internet. In 1998 was er weliswaar nog geen Facebook, Twitter of Instagram, roddel- en nieuwssites waren er wel. Lewinsky kreeg in destijds het advies om een andere naam aan te nemen.

In een toespraak zegt ze dat 54 procent van de jonge Facebookgebruikers gepest zegt te zijn op internet. Monica Lewinsky is na de affaire naar Londen gegaan om opnieuw te gaan studeren. In de periode dat Hillary Clinton presidentskandidaat was, zorgde Lewinsky dat ze nauwelijks vindbaar was op het web, maar sinds deze week is ze op Twitter gegaan en verzamelde in een halve week 70.000 volgers. Maar ironisch genoeg leverde het debuut op Twitter haar direct een nieuwe stroom pesterijen op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden