Vier op 26 juli de geboorte van Nederland

Met vreugde zullen velen gezien en gehoord hebben van de betekenis die premier Rutte en de Amerikaanse president Obama na koning Willem-Alexander hebben toegekend aan het Placcaat van Verlatinghe van 26 juli 1581.

Die vreugde geldt het feit dat het de geboorteakte van de Nederlandse Staat genoemd kan worden. Dat is opmerkelijk in een land dat aan zijn eigen onafhankelijkheidsverklaring geen 'onafhankelijkheidsdag'-viering heeft toegekend, zoals de Verenigde Staten wel hun vierde juli kennen. Overal elders in de wereld zou dat al gebeurd zijn, maar helaas niet in Nederland.

Zou de koning destijds in zijn inhuldigingsrede met zijn verwijzing naar de geboorteakte een stille verwijzing hebben willen maken naar het belang van het instellen van een onafhankelijkheidsdag? Ik hoop het.

In Duitsland wordt onder meer gewezen op het bijzondere feit dat middels het Placcaat voor het eerst een volk een vorst afzweert. De nieuwe eed die op grond daarvan van de ambtenaren van de Verenigde Provincies wordt gevraagd (trouw aan de Staten-Generaal in plaats van aan de Spaanse heerser Philips II) betekent levensgevaar bij een mogelijke overwinning van Philips II.

Uiteindelijk heeft Spanje bij het vredesverdrag van Westfalen de Republiek erkend als zelfstandige staat. Het is niet gebruikelijk om de onafhankelijkheidsdag te koppelen aan de datum van de ondertekening van de Westfaalse vrede, bij ons meer bekend als de Vrede van Münster (15 mei 1648) maar aan de datum van de onafhankelijkheidsverklaring.

Dat ligt ook in de rede nu de Koning spreekt over een 'geboorteakte'. Een verjaardag van een persoon wordt ook gevierd op de datum van de geboorteakte. Viering van 'onafhankelijkheidsdag' vergroot wellicht ook het eenheidsgevoel bij de burgers van dit land.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden