Vier mensen dood door buikgriep in GGZ-instelling

ETTEN-LEUR (ANP) - Een uitbraak van het Norovirus in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Etten-Leur heeft het leven gekost aan vier oudere patiënten. Het gaat om besmetting met het Norovirus die de bewoners zouden hebben opgelopen tijdens een bedevaartreis naar Lourdes.

ANP

Dat heeft de GGZ-instelling Breburg Groep vrijdag bevestigd. Het virus heeft bij 54 cliënten en medewerkers van de locatie 't Hooghuys in Etten-Leur toegeslagen. Een aantal van hen is inmiddels hersteld. ,,Op dit moment ligt nog een cliënt op de intensive care van het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal'', meldde de GGZ-instelling. Het eerste ziektegeval deed zich al op 2 oktober voor, kort na een reis naar Lourdes.

De Breburg Groep houdt wat de doodsoorzaak van de vier cliënten een slag om de arm. ,,Bij deze cliënten heeft het overlijden mogelijk te maken met de infectie, in die zin dat de infectie de gezondheid van deze mensen ernstig heeft ondermijnd. Rechtstreeks verband is nog niet aangetoond, maar is ook niet uit te sluiten'', aldus de instelling.

Winter

Het Norovirus komt vaak in de winter voor. Wie besmet is, krijgt last van misselijkheid, braken, hoofdpijn, diarree, maagkrampen, spierpijn, malaise en koorts. Gezonde jonge mensen zijn er na gemiddeld drie dagen vanaf, bij ouderen met een zwak gestel kunnen de verschijnselen langer aanhouden. Een geneesmiddel tegen buikgriep bestaat niet.

Om verdere verspreiding van de infectie tegen te gaan heeft de Breburg Groep voor de locatie Etten-Leur alle activiteiten en therapiën stopgezet. Ook bezoeken aan de kapper of externe specialisten en overplaatsingen naar andere locaties zijn gestopt. De instelling houdt continu overleg met de GG&GD in de regio West-Brabant.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden