Vier kandidaten voor opvolging Fred de Graaf als voorzitter Eerste Kamer

Vertrekkend Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf staat de pers te woord op 18 juni. Beeld anp

Voor het voorzitterschap van de Eerste Kamer hebben zich vier kandidaten gemeld. Het gaat om Ankie Broekers (VVD), Hans Franken (CDA), Marijke Linthorst (PvdA) en Guusje ter Horst (ook PvdA). Kandidaten voor de opvolging van VVD'er Fred de Graaf konden zich tot vrijdagmiddag 12 uur melden. Aanstaande dinsdag wordt de nieuwe voorzitter gekozen.

Van de vier kandidaten voor het voorzitterschap is Guusje ter Horst de bekendste. Zij was minister van Binnenlandse Zaken in het vierde kabinet-Balkenende. Ter Horst (1952) zit sinds 2011 in de Senaat. Haar partijgenote Marijke Linthorst (1952) is sinds 1995 met een onderbreking van enkele jaren lid van de Eerste Kamer. CDA'er Hans Franken (1936) is ondervoorzitter van de Senaat. Sinds het vertrek van De Graaf is hij waarnemend voorzitter. VVD'er Ankie Broekers (1946) zit sinds 2001 in de Senaat.

De kandidaten hebben alle vier een sollicitatiebrief geschreven. Dinsdag moeten zij tegenover de Eerste Kamer hun kandidatuur motiveren. Dan is er ruimte voor vragen vanuit de Senaat. Vervolgens wordt gestemd. Er is pas een nieuwe voorzitter als één van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen krijgt, er kunnen dus meerdere stemronden plaatsvinden.

Of weer een VVD'er kans maakt op de voorzittersstoel, is sterk de vraag. De premier is al een liberaal en de voorzitter van de Tweede Kamer ook. Een andere sleutelpositie in Den Haag, die van vicepresident van de Raad van State, wordt bezet door een CDA' er, dus lonken er kansen voor de PvdA.

Profielschets
Voor deze verkiezingen geldt dezelfde profielschets voor een Senaatsvoorzitter als die in 2011 werd gebruikt. Gezocht wordt naar een geroutineerd en daadkrachtig persoon met gedegen parlementaire en bestuurlijke ervaring, met het vermogen om boven de partijen te staan en met kennis van en inzicht in managementvraagstukken. Hij of zij moet samenbindend vermogen hebben, gezag hebben en kunnen relativeren. De Graaf was in 2011 de enige kandidaat, hij werd bijna unaniem gekozen.

De Eerste Kamervoorzitter is zelf ook senator en neemt deel aan de vergaderingen van de eigen fractie en stemt ook mee. Bij een kabinetsformatie komt de voorzitter als adviseur in beeld. De Senaatsvoorzitter is ook voorzitter van de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal, waarin Eerste en Tweede Kamer gezamenlijk vergaderen. Die Verenigde Vergadering wordt onder meer gehouden op Prinsjesdag, voor de verlening van toestemming voor een koninklijk huwelijk en bij de inhuldiging van een nieuwe koning, zoals op 30 april.

De Volkskrant maakte twee weken geleden bekend dat De Graaf met een kunstgreep had voorkomen dat PVV-leider Geert Wilders in de commissie kwam die de koning bij de inhuldiging van het Paleis op de Dam naar de Nieuwe Kerk zou begeleiden. Niet lang na het bericht legde De Graaf zijn functie als voorzitter neer. Hij ontkende fouten te hebben gemaakt, maar meende dat door de commotie zijn onafhankelijkheid in het geding was gekomen en hij niet langer kon functioneren als voorzitter. Hij blijft wel lid van de Senaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden