Vier je mislukking Ger Post

In De Tegel vertellen bekende en minder bekende mensen over hun levensmotto.

Waarom zou je in vredesnaam een mislukking vieren?

"Omdat het dé manier is om echt iets nieuws te leren. Van dat wat goed gaat, had je vaak niet anders verwacht, dat wist je al. Als iets fout gaat, zit je in pole position om daar iets nieuws van te leren. Ik denk dat dit voor veel terreinen geldt. In de innovatie-industrie bijvoorbeeld, daar leert men veel van dingen die mis zijn gegaan. De sportwereld ook. Zelf schreef ik het boekje 'Stalen zenuwen', over hoe sporters met prestatiedruk omgaan. Dat gaat er onder meer over dat wij als publiek te weinig stilstaan bij sporters die verliezen. Als je winnaars hoort praten gaat het altijd over 'zelfvertrouwen' of 'een winnaarsmentaliteit', maar waren dat echt de succesfactoren? Om succes te kunnen duiden moet je de verliezers in je analyse meenemen."

undefined

Het punt is alleen: Wij willen niets van verliezen weten.

"We drukken mislukkingen snel weg, ja. Terwijl ze ook heel vermakelijk kunnen zijn. Ik geef les op de UvA en elk jaar nodig ik Paul Iske uit, oprichter van het Instituut voor Briljante Mislukkingen. Hij vraagt de studenten dan om hun geweldigste mislukking te delen. We hebben daar zelfs een award voor in het leven geroepen."

undefined

Deelt u zelf eens een mislukking met ons.

"Ik heb een jaar lang onderzoek gedaan naar stress en het effect daarvan op het brein. Toen ik mijn resultaten mocht presenteren aan de onderzoeksgroep met een stuk of vijftien experts, had ik nooit gedacht dat ik zélf last van stress zou kunnen hebben. Na twee minuten merkte ik al dat het niet goed ging. Ik vergat van alles, zelfs om uit te ademen. Later vertelde iemand me dat het een van de slechtste presentaties ooit was."

undefined

Hoe heeft u deze mislukking gevierd?

"Door ervan te leren en dat moeilijke moment te analyseren. En de les was: bereid je beter voor door bijvoorbeeld druk te simuleren, door eerst zo'n presentatie te oefenen voor een stel vrienden. Kijk, vieren klinkt als een feest en dat is wat overdreven. Maar we leven wel erg in een afrekencultuur, die in de weg staat dat je misschien wel beter kunt worden van iets wat verkeerd gaat. Ik denk ook dat je jezelf niet zo moet afrekenen op het resultaat. Een mislukking kan heel goed het gevolg zijn van iets buiten jezelf."

Ger Post (1981) is docent Brain and Cognitive Sciences aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast schrijft hij boeken. Onlangs verscheen 'Stalen zenuwen - Hoe topsporters presteren onder druk (en wat jij daarvan kunt leren)'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden