Vier jaar Uruzgan-missie hielp meisjes niet aan les

den haag – Het aantal meisjes dat in Uruzgan naar school gaat is ook na vier jaar aanwezigheid van Nederlandse militairen en ontwikkelingswerkers zeer laag gebleven. Het is één van de tegenvallers bij de ’wederopbouwmissie’ waaraan politiek Den Haag in 2006 hoge eisen stelde.

Uit een balans van de missie, die gisteren werd opgemaakt op het ministerie van buitenlandse zaken, blijken mee- en tegenvallers op militair en wederopbouwterrein. De cijfers voor de meisjes blijven somber. Dat staat in contrast met de herhaalde beloften die Haagse politici in 2006 aan het begin van de uitzending deden. „Meisjes weer naar school”, liet vooral toenmalig minister van ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders in elk debat horen. Ze werden een symbool. Volgens de officiële cijfers van nu krijgen op 174 scholen in Uruzgan 53.805 leerlingen les, van wie 4611 meisjes.

Vrouwen zijn nu wel iets beter af in de gezondheidszorg dan vier jaar terug. Toen waren de weinige artsenposten voor vrouwen vrijwel niet toegankelijk. Nu is 40 procent van de ziekenhuispatiënten vrouw.

De veiligheid in de ’Nederlandse’ provincie van Afghanistan is beslist toegenomen, zei de hoogste Nederlandse militair, generaal Peter van Uhm, gisteren bij het opmaken van de eindafrekening. „In vergelijking met andere provincies in het zuiden is het in Uruzgan relatief rustig geworden”. Hij noemde de slag om Chora in 2007 een cruciaal moment. Nederlandse soldaten moesten daar hard vechten toen ze weigerden het stadje opnieuw in handen te laten vallen van de taliban. De afgelopen vier jaar sneuvelden 24 Nederlandse militairen.

Volgens topambtenaar Robert de Groot van buitenlandse zaken is Uruzgan relatief rustig gebleven omdat Nederlandse militairen en diplomaten veel tijd hebben gestoken in overleg met lokale leiders, waarbij veel rekening werd gehouden met het complexe lokale stammensysteem. Over de tegenvallers zei hij: „Niet alles is rozengeur en manenschijn. Er is gezaaid, nu is het wachten op de oogst.

De militaire kant van de operatie kostte 1,4 miljard euro, aan ontwikkelingsprojecten werd in totaal 130 miljoen uitgegeven. De VS nemen samen met Australië de missie over.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden