Vier jaar geëist tegen kantonrechter

ALMELO - Terug uit de kerk had hij nog chocolademousse gemaakt voor het kerstdiner en hadden ze nog wat gekaart. Maar toen zijn 15-jarige dochter vorig jaar op Eerste Kerstdag boven haar nieuwe jurkje ging passen, zou hij haar achterna zijn geslopen en bruut hebben verkracht.

Aan het kerstdiner werd er met geen woord over gerept. De president van de Almelose strafkamer, mevrouw mr. J. van Staveren, liet de foto's ervan gisteren rondgaan. De tweelingzusjes - Melissa in haar nieuwe jurkje - stonden er inderdaad glimlachend op. “Het was gezellig”, had oma bij de politie verklaard.

De 51-jarige kantonrechter hoorde het hoofdschuddend aan. Zo was het volgens hem niet gegaan. “Het is compleet gefantaseerd. Kinderen en seks is voor mij een wildvreemde situatie. Ze proberen me met fantasieverhalen over incest te pakken, omdat ze weten dat je je daar als vader niet tegen kunt verdedigen.”

De officier, mevrouw mr. R. van Heck, achtte bewezen dat de in Almelo woonachtige kantonrechter tussen 1980 en kerst 1994 stelselmatig incest met zijn vier dochters heeft gepleegd en eiste daarom vier jaar onvoorwaardelijk. Ten tijde van de vergrijpen waren de meisjes 5 tot 15 jaar. Drie van hen zou hij meermalen hebben verkracht, de vierde zou hij onzedelijk hebben betast en hebben gedwongen hem oraal te bevredigen. “Ik wist tot 1988 niet eens wat pijpen was”, wierp de verdachte tegen. De aanklaagster achtte hem minder wereldvreemd. De man heeft volgens haar geen consideratie gehad met zijn dochters, waardoor 'pillen, therapeuten, een verwrongen kijk op mannen, zwerfgedrag en eenzaamheid' nu als een rode draad door hun nog jonge levens lopen.

Om de schijn van partijdigheid te vermijden, was de rechtbank samengesteld uit Zutphense rechters. De kantonrechter werkte bij het kantongerecht in Enschede, dat samenwerkt met de Almelose rechtbank, waar zijn ex-echtgenote rechter is.

- Vervolg op pagina 3

'Ze hebben de schurft aan mij en pogen me onder de gordel te pakken' Vervolg van pagina 1

De rechtbank probeerde zich een beeld te vormen van de achtergrond. Getuigen schetsten 'een huishouding van Jan Steen, waarin iedereen z'n eigen gang ging'. De vader zou een rechtlijnige dominante man zijn, die zijn kroost streng opvoedde en af en met toe een draai om de oren in het gareel probeerde te houden.

Hoewel de man en zijn eerste echtgenote - sinds 1986 gescheiden - in hun werk over anderen moesten oordelen, slaagden ze er zelf amper in hun eigen erf op orde te houden. De kinderen deden wat ze wilden en vooral in de weekeinden werd er door de echtelieden stevig gedronken, wat dan niet zelden tot nachtelijke ruzies en scheldpartijen leidde.

Toch is het volgens de man woede over de scheiding en onvrede over zijn nieuwe vrouw, die zijn dochters en zoon er toe brachten om pa een loer te draaien. “Ze hebben de schurft aan mij en mijn vrouw zit hun in de weg. Nu proberen ze me met een aanval onder de gordel, die je niet kun pareren, te pakken.”

De 15-jarige dochter, die vorig jaar met kerstmis zou zijn verkracht, beweert dat dit op een matras gebeurde. Anderen verklaren dat de matrassen op het zolderkamertje toen al waren vervangen door bedden. De verdachte noemde het van de gekke dat hij zijn dochter zou hebben verkracht, terwijl zijn vrouw beneden zat en haar tweelingzusje kon binnenstappen om zich te verkleden.

Volgens de officier past het in het patroon van incestslachtoffers, dat zij bepaalde details niet meer weten of dat fantasie en werkelijkheid zelfs door elkaar gaan lopen.

Vandaag is het pleidooi van de raadsman, mr. M. H. M. Boekhorst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden