Vier jaar geëist tegen bokser Regilio Tuur

ROTTERDAM - Het openbaar ministerie heeft gisteren vier jaar cel geëist tegen Regilio Tuur. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag op en stelselmatige mishandeling van zijn vriendin en het slaan van een politieman.

Tuur zou juli vorig jaar zijn vriendin Pieternel hebben geschopt en geslagen en haar enkele malen met haar hoofd tegen een spiegel hebben gedrukt. Het was het zoveelste dieptepunt in de relatie, waarin hun kleuterdochter vaak voor verdeeldheid zorgde.

Tuur, die sinds juli vastzit, wilde het beste voor het meisje en vond Pieternel een 'abominabele moeder'. Maar volgens zijn vriendin was de bokser doorgeslagen. ,,Ik voelde me afgericht als een hond, die onder dreiging van geweld naar zijn baas moest luisteren'', zei ze tegen de politie.

De angst waarin Pieternel leefde, werd in de rechtszaal tastbaar door medische rapporten. Want het was niet alleen die avond in juli. Pieternel liep eerder letsel op door de woede-uitbarstingen van Tuur. Zo brak ze in februari 2002 een vinger, toen de bokser bij een ruzie haar hand omdraaide.

Tuur toonde zich lichtelijk schuldbewust, maar gaf tijdens de zitting aan: ,,Als ik haar echt had willen doden, was één klap genoeg geweest. Als profbokser weet ik hoe ik moet doseren.'' Duidelijk werd dat ook Tuur zich slachtoffer voelde. Pieternel liegt volgens hem over juli 2002. Hij zou haar slechts eenmaal met de vlakke hand hebben geslagen en daarna geduwd.

Maar dat ging er moeilijk in bij de rechtbank. Nadat Pieternel de volgende dag aangifte had gedaan, constateerde de politiearts, naast een forse hersenschudding, bloeduitstortingen, een zwelling van de linkerkuitspier, een pijnlijke rechteroorschelp, kneuzingen, pijnlijke nekspieren en pijn bij het slikken.

Toch blijft Tuur die zware mishandeling ontkennen. Pieternel zou die avond hebben gezegd dat hij ,,zijn dochter nooit meer zou zien'', als hij ervoor koos om tijdens de ruzie weg te gaan. Op de vraag van de president of dat een reden was om te gaan slaan, herhaalde de bokser meermalen: ,,Mijn dochter is mijn zwakke plek. Dat weet Pieternel.''

Voor officier van justitie Lambrichts was de zaak helder. Je vrouw slaan, dat doe je niet. En waarom Tuur zich niet aan deze gangbare norm houdt, wisten ook de observanten van het Pieter Baan Centrum (PBC) niet te verklaren. Tuur heeft (ont)hechtingsproblemen, omdat hij het vanwege een verhuizing van Suriname naar Nederland op jonge leeftijd negen maanden zonder zijn moeder moest stellen. Daardoor is hij een controlfreak geworden, wil hij alles in eigen hand houden. Die eigenschappen leverden hem sportieve hoogtepunten, maar hebben dus ook hun schaduwkant.

Maar dat alles is niet genoeg om Tuur een persoonlijkheidsstoornis toe te dichten, vindt het PBC. Zelfs over recidive van de 'narcistische' bokser durfden de psychiater en psycholoog geen uitspraak te doen.

Officier Lambrichts had daar aanzienlijk minder moeite mee. Tuur werd immers al eerder veroordeeld voor soortgelijke delicten, waarvan zijn ex-vrouw Melinda maar ook Pieternel het slachtoffer waren. Het leverde hem telkens een werkstraf op. Dat is nu niet meer afdoende, vindt het openbaar ministerie. ,,De vraag is niet óf hij zal recidiveren, maar de vraag is wanneer?''

Uitspraak over twee weken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden