Vier jaar cel geëist in Italiaanse aardbevingzaak

Redddingsdienstmedewerker ruimen puin op na aardbeving in 2009.Beeld ANP

De openbare aanklagers in het Italiaanse L'Aquila hebben vier jaar geëist tegen zes wetenschappers en een regeringsambtenaar voor doodslag in verband met de aardbeving van 6 april 2009. De beving had een kracht van 6.3 op de schaal van Richter, en er kwamen 309 mensen bij om het leven.

Voorafgaand aan de aardbeving werd de wetenschappers gevraagd in te schatten wat de mogelijke risico's zijn bij een grote beving. De stad werd dat jaar al maanden geplaagd door kleinere bevingen. Na de bijeenkomst verklaarde de Dienst Burgerbescherming dat de gevolgen van een grote beving wel mee zouden vallen. De bevolking werd opgeroepen om kalm te blijven. Veel bewoners besloten door deze verzekering niet te evacueren, vandaar de eis voor doodslag.

Vooral het toenmalige hoofd van de afdeling, Bernardo De Bernardinis, probeerde mensen te overtuigen dat er niets aan de hand was. 'De wetenschappelijke gemeenschap vertelt mij dat er geen gevaar dreigt omdat de energie met regelmatige tussenpauzes uitgestoten wordt', zei Bernardinis tijdens een persconferentie op 30 maart 2009.

De rechtszaak begon ongeveer een jaar geleden en wordt, voor Italiaanse begrippen, er op een ramp tempo doorheen gejaagd. De slotrede van de aanklagers begon afgelopen maandag en duurde tot dinsdagmiddag. Aanklager Picuti stelt tegen Nature dat de wetenschappers niet verantwoordelijk worden gehouden voor het verkeerd voorspellen van de aardbeving. 'Zelfs een zesjarige weet dat je een aardbeving niet kan voorspellen.' Maar 'de risicoanalyse was foutief, nalatig en niet adequaat', en daar kunnen ze wel verantwoordelijk voor worden gehouden.

Verantwoordelijk
De advocaten van de wetenschappers voeren aan dat alleen Bernardinis aangeklaagd moet worden voor zijn beweringen tegen de pers. Picuti bestrijdt dit met het argument dat de seismologen essentiële informatie achterhielden. Een van de seismologen, Franco Boschi, had bijvoorbeeld in 1995 al voorspeld dat het heel waarschijnlijk is dat er een grote aardbeving zal plaatsvinden in L'Aquila. 'Als ambtenaren van de Dienst Burgerbescherming dit toen hadden geweten, dan hadden zij anders gehandeld.'

De aangeklaagde wetenschappers hebben niet gereageerd na het horen van de eis. De verdediging zal zijn slotrede op 9 en 10 oktober houden. De veroordeling zal waarschijnlijk op 23 oktober volgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden