Vier iconische momenten van nummer 14

Het moment van 'de redding': Cruijff loopt tijdens de wedstrijd de dug-out in van trainer Beenhakker (links) Beeld Anp
Het moment van 'de redding': Cruijff loopt tijdens de wedstrijd de dug-out in van trainer Beenhakker (links)Beeld Anp

Hij behoorde tot de beste voetballers aller tijden, Johan Cruijff. Toeschouwers dromden samen om de technische dribbelaar te zien spelen, of het nu bij Ajax, Feyenoord of Barcelona was. In het leven van de legendarische nummer 14 springen verschillende sportieve hoogtepunten in het oog. Vier iconische momenten.

Henk Hoijtink

2 januari 1972 - In Den Haag maakt Johan Cruijff een van zijn mooiste doelpunten.
Zoals Johan Cruijff de bal aanneemt, voordat hij het iconische doelpunt tegen FC Den Haag gaat maken, de lob over doelman Ton Thie. Of nee, hij neemt 'm niet aan, hij neemt 'm direct méé.

De bal is door Ruud Krol vanuit de verdediging in het wilde weg de lucht in gejaagd. Cruijff, bij de linkerzijlijn, doet een paar passen achterwaarts, de daling inschalend. De bal heeft de grond nog niet aangetipt, of hij kaatst 'm met het tegeneffect van de buitenkant rechtervoet het veld in, rechts langs de meteen kansloze Den Haag-speler Kees Weimar, die Cruijff zelf aan de linkerkant voorbijloopt.

Cruijff over het verschil met zijn voetbalmaat Piet Keizer: "Je zou kunnen zeggen dat hij eerst de bal opvangt en dan gaat lopen, en ik ga eerst lopen en vang dan de bal op."

30 november 1980 - Cruijff van de tribune naar de dug-out
In de thuiswedstrijd tegen FC Twente daalt Johan Cruijff van de tribune af, gaat naast trainer Leo Beenhakker in de dug-out zitten en geeft aanwijzingen.

Ajax buigt een 1-3 achterstand om in een 5-3 zege. Leo Beenhakker in zijn biografie: "'Tscheu la Ling eruit', zei hij direct tegen me in de dug-out. 'Nou, Tscheu gaat er niet uit, hoor', reageerde ik. Tscheu bleef dus staan, we wonnen uiteindelijk met 5-3 en Tscheu maakte twee goals. Johan bleef wel naast me zitten en gaf wat aanwijzingen. Maar veel verder dan 'naar voren' en 'kom eruit' kwam hij niet. Tja, dat kan iedereen verzinnen."

6 mei 1984 - Kampioen met aartsrivaal Feyenoord
"Jullie weten niet hoe ik me de ochtend na een wedstrijd voel", zegt Cruijff halverwege het seizoen 1983-1984 in Voetbal International. "Ik kan niet meer. Wat denk je dat dit soort wedstrijden voor me betekent? Pure aanslagen op mijn gestel zijn het."

Cruijff ligt grofweg even vaak op de massagetafel als dat hij op het trainingsveld staat, maar hij wordt kampioen met Feyenoord. In het seizoen ervoor had hij voor Ajax 21 competitiewedstrijden gespeeld. Te weinig rendement, oordeelde voorzitter Harmsen. Voor Feyenoord speelt Cruijff er, op zijn tandvlees, 33.

20 mei 1992 - Barcelona wint onder leiding van Johan Cruijff de Europa Cup I
Cruijff brengt Barcelona zijn eerste Europa Cup I, in 1992. De beslissende kogel van Ronald Koeman in de verlenging van de finale tegen Sampdoria op Wembley, Cruijff die het veld op wil om het doelpunt te vieren, maar half blijft haken aan het reclamebord voor de trainersbank. Hij haalde tal van mooie spelers naar Barcelona: Romario, Stoitsjkov, Laudrup. Maar zijn beste aankoop was Koeman, van wie hij al veel eerder had gezien hoe goed hij ondanks zijn traagheid kon worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden