Vier grote steden willen kinderpardon

Kinderen van asielzoekers op het terrein achter het hoofdgebouw van Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Amersfoort. Beeld ANP
Kinderen van asielzoekers op het terrein achter het hoofdgebouw van Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Amersfoort.Beeld ANP

Na Amsterdam, Rotterdam en Utrecht heeft ook Den Haag zich achter de oproep voor een kinderpardon geschaard. De gemeenteraad stemde vanavond in met een oproep van de PvdA en GroenLinks hiertoe.

Den Haag gaat er, net als de drie andere grote steden, bij het kabinet-Rutte op aandringen dat minderjarige vreemdelingen die al jaren in Nederland wonen en hier zijn geworteld in Nederland mogen blijven. Al meer dan 145 Nederlandse gemeenten hebben zich inmiddels achter de oproep geschaard.

Alleen de Haagse raadsfracties van de VVD, het CDA en de PVV, de drie partijen die het gedoogkabinet vormen, stemden tegen de oproep voor een kinderpardon.

De collectieve oproep van de steden volgt op een initiatiefwet die de fracties van de ChristenUnie en de PvdA onlangs in de Tweede Kamer indienden. Hierin roepen zij minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel op tot een generaal pardon voor asielkinderen.

Het initiatief wordt ook gesteund door bijna 150.000 Nederlanders die een petitie van GroenLinks hebben ondertekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden