Update

Vier grote steden onderzoeken alternatieven voor vuurwerk

Beeld ANP

De burgemeesters van de vier grote steden willen onderzoeken of er 'alternatieven voor de vuurwerktraditie' mogelijk zijn. Dit schrijft burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag naar aanleiding van vragen van de GroenLinks-fractie over de ongevallen die elk jaar met zwaar vuurwerk plaatsvinden.

De G4 wil de ervaringen van de afgelopen jaarwisseling evalueren en proberen een expertgroep te vormen die kijkt of het ook mogelijk is om oud en nieuw met minder vuurwerk te vieren.

Amsterdam, Den Haag en Utrecht sluiten zich hiermee aan bij een pleidooi van burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam, die eerder al stelde het legale vuurwerk in Nederland te zwaar te vinden.

Volgens Aboutaleb bevatten legale vuurpijlen tegenwoordig zo veel kruit dat ze ernstige verwondingen veroorzaken bij gebruikers en omstanders. Ook specialisten van het Oogziekenhuis Rotterdam en coördinator Cees Meijer van de Taskforce Opsporing Vuurwerk Bommenmakers constateerden dit al.

Europa
Justitie meldde eerder dat het probleem vooral op Europees niveau zou moeten worden aangepakt.

'Zolang het zware knalvuurwerk nog gewoon mag worden ver
kocht in de Europese Unie, kunnen wij er wel streng op controleren, maar dat lost het probleem niet op', aldus milieu-officier van justitie Gustaaf Biezeveld.

De gemeenteraden van de vier grote steden zouden voor de zomer moeten worden ingelicht over de voortgang van het plan om een expertgroep in het leven te roepen. Het instellen van zogenoemde 'vuurwerkvrije zones', zoals GroenLinks in Den Haag voorstelt, is voor burgemeester Van Aartsen echter geen optie. 'De handhavingscapaciteit schiet tekort om naleving van een dergelijke maatregel effectief af te dwingen', stelt hij.

Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden