Vier grote accountants moeten miljoenen euro's aan boetes betalen

null Beeld ANP
Beeld ANP

De vier grote accountantsorganisaties in Nederland, Deloitte, EY, KPMG en PwC,krijgen miljoenen euro's aan boetes opgelegd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Volgens de toezichthouder hebben ze zich niet aan hun zorgplicht gehouden.

De accountants, ook wel bekend als de 'Big 4', zijn tekortgeschoten in de controles van jaarrekeningen over het boekjaar 2012, en in enkele gevallen over het boekjaar 2011. Die waren niet voldoende onderbouwd. In meerdere onderzochte gevallen was het zelfs zo dat de accountant die de verklaring afgaf onvoldoende geschikte controle-informatie had verkregen. Daarmee is in strijd gehandeld met de wet.

Deloitte moet ruim 1,8 miljoen euro betalen, EY dik 2,2 miljoen, KPMG 1,2 miljoen en PwC 845.000 euro. Bij het bepalen van de hoogte van de boetes heeft de AFM niet alleen gekeken naar de ernst en verwijtbaarheid van de overtredingen. De toezichthouder wijst er op dat Deloitte en EY eerder al zijn beboet voor eenzelfde overtreding, waardoor het basisbedrag van hun boete is verdubbeld.

Diverse maatregelen
De organisaties hebben inmiddels diverse maatregelen aangekondigd. KPMG liet donderdag in een reactie weten 'lering te trekken uit het verleden'. PwC stelt dat het voor zich spreekt dat uit het onderzoek van de AFM een sanctie volgt. Maar het bedrijf heeft 'principiële bezwaren' tegen de precieze onderbouwing van de boete door de AFM. "Wij beraden ons hier nader op", aldus PwC.

De eerste resultaten van de verbeteringen zijn overigens al zichtbaar, aldus de AFM. De financiële waakhond meldde in oktober al dat de grote accountants in het afgelopen jaar belangrijke stappen hadden gezet om de kwaliteit van hun controles te verbeteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden