Vier doden en twee vermisten bij roeitocht op Wolderwijd

Van een onzer verslaggevers HARDERWIJK - Op het Wolderwijd zijn vier roeiers, drie vrouwen en een man, omgekomen. Twee worden nog vermist, onder wie de stuurman. Er is geen hoop dat ze nog leven. Het hele weekend is vergeefs gezocht. Vandaag wordt de zoektocht voortgezet. Twee roeisters die wel werden gevonden, zijn door onderkoeling omgekomen.

De enige overlevende is de 44-jarige Dascha van der Maat uit Zeewolde. Zij werd zwaar onderkoeld in een ziekenuis opgenomen. Volgens haar liep de roeiboot plotseling vol water. Dat kwam niet door de lichte golfslag. De roeiboot is voor onderzoek overgebracht naar Rijkswaterstaat in Zeewolde. De bemanning heeft de volgelopen boot nog omgedraaid. Die kon blijven drijven op een luchtbel. Een urenlang verblijf in koud water is de vier roeiers echter noodlottig geworden.

De Koninklijke Nederlandse Roeibond is nooit eerder geconfronteerd met een dergelijke ramp. De voorzitter van de Watersport Vereniging Zeewolde, J. W. de Groot, hoopt dat het drama geen negatieve gevolgen voor de roeisport zal hebben. “Maar nu al duiken verhalen op die kant nog wal raken, over het ontbreken van thermische kleding”. De Groot reageerde daarmee op kritisch opmerkingen van de politie. “De enige roeikleding is een T-shirt en een sportbroekje. Roeien doet transpireren. Thermische kleding is absolute flauwekul.”

De 55 leden van de roeivereniging zullen een maand rouwen, waarin niet geroeid wordt. De rest van het jaar wordt niet meegedaan aan feestelijke activiteiten.

Alarm

Zaterdagmorgen vertrokken twee boten uit Zeewolde voor een trainingstocht naar Harderwijk en terug, de vrouwenroeiboot Zeewier en de mannenroeiboot Zeepier van de Algemene Watersportvereniging Zeewolde. Toen de mannen de Zeewier misten, sloegen ze alarm. Bij de zoekactie vond een helikopterbemanning de omgeslagen roeiboot.

De slachtoffers zijn een 38-jarige onderwijzeres uit Harderwijk, moeder van drie kinderen, en een 45-jarige vrouw uit Zeewolde. Vermist worden nog een 44-jarige journalist uit Zeewolde, de stuurman, en een 31-jarige plaatsgenote.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden