Videolessen in onthoofden

AMSTERDAM - De Nederlandse djihad op internet is in drie jaar enorm verhard. Ging het rond 11 september 2001 nog vooral om de strijd die gevoerd moest worden in traditionele 'djihadlanden' als Afghanistan en Tsjetsjenië, nu worden mensen openlijk opgeroepen in Nederland te doden.

door Romana Abels en Kustaw Bessems

Het gebeurt op Nederlandstalige discussiefora op internet, met titels als 'Moslims in Nederland', of 'Nederlandse moslims de enige echte'. Aangeboden worden bijvoorbeeld 'lessen in onthoofdingen', de titel van een bericht uit oktober. Het bevat videobeelden van de onthoofdingen van mensen die in Irak werden ontvoerd en van de Amerikaanse journalist Daniel Pearl. Internationale terreurdeskundigen zien in de moord op Theo van Gogh een kopie van dit soort onthoofdingen.

Discussiedeelnemer 'Al Khattaab', die een leidende rol lijkt te hebben, schrijft aan de verdachte van de moord op Theo van Gogh: ,,Broeder... je hebt je eed met Allah niet verbroken.'' En tot de lezers: ,,De mensen die hem kennen weten zijn liefde voor de moslims en zijn haat tegen degenen die de islam aanvallen.''

'Bushra Lilmuminien' plaatst 'de verplichting van het doden van degene die de profeet uitscheldt'. De negatieve uitspraken die VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali over de profeet heeft gedaan, worden als zo'n aanval gezien.

'Al Khattaab' schrijft in augustus van dit jaar een lang betoog waarin hij zegt dat iedereen die beweert dat terrorisme géén onderdeel van de islam is, geen echte moslim is. Het lijkt een rechtstreeks verwijt aan Nederlandse moslimleiders die zich van aanslagen distantiëren. In een ander bericht schrijft hij: ,,Ook de djihad moet dichtbij gevoerd worden. Als degenen die je omringen in oorlog zijn met moslims dan is het verplicht om hen te doden.''

Sinds juli staan gedichten op een van de sites die van terreurverdachte Samir A. zouden zijn. A. zit sinds juni vast omdat hij een aanslag zou voorbereiden. Hij kende de verdachte in de zaak Van Gogh. Samirs brieven gaan over zijn gevangenschap. Iedere maand sta ik voor een valse rechter/Â Ik verwerp ze, dus zien ze mij als een vechter/Mijn heer is mijn Rechter, en mijn Rechter is mij Heer/Ik volg dus alleen zijn leer.

Vrijdag werden twee mannen in Amsterdam en Bergen op Zoom gearresteerd. Zij zouden de makers zijn van een oproep op internet om kamerlid Wilders te onthoofden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden