Videobeelden zetten DKOD weer op scherp

Van onze korfbalmedewerker ARNHEM - Trainer Erik Wolsink heeft afgelopen week zijn team gepijnigd met videobeelden. De selectie kreeg opnamen te zien van de vorige week gespeelde wedstrijd tegen DKOD, waarin Oost Arnhem een pak slaag kreeg (26-12).

“Ze hebben gezien dat ze individueel liepen te snurken; sommigen hebben zich kapot geschaamd, toen ze de band zagen”, grijnsde Wolsink gisteren nadat zijn team het prestigeduel met Deetos positief had afgesloten (17-15). De videovoorstelling had kennelijk effect gehad. De spelers, die vorige week de indruk wekten te slaapwandelen, waren gisteren klaarwakker. Heel alert traden de Arnhemmers Deetos tegemoet. Oost Arnhem heerste in de verdedigende rebound, was steeds een stapje sneller en toonde zich zeker de actiefste ploeg.

De aanwezige spelers van DKOD zagen deze ontwikkeling handenwrijvend aan. In hoofdklasse B voert DKOD nu de groep aan. Dat is terecht, want het heeft tot nu toe het beste korfbal laten zien. Toch ging de ploeg van Jan Hof eenmaal onderuit: in de thuiswedstrijd tegen Deetos. Dat maakt de competitie in deze klasse zo aardig: dat de ploegen onvoorspelbare resultaten boeken en dat de uitkomst nog lang niet vast staat.

Nog lang niet, want de competitie veldkorfbal gaat nu al, begin oktober, overwinteren tot begin april. Er kan over zes maanden van alles gebeurd zijn. De bezwaren tegen deze opzet zijn alom verwoord en het laatste woord is er zeker nog niet over gesproken.

In hoofdklasse A is PKC de grote winnaar van het eerste competitiedeel. De Papendrechters bleven als enige ploeg ongeslagen, al moest de equipe van Jan de Jager wel twee verliespunten incasseren. De wat moeizame start van de groenwitten leverde tweemaal een gelijkspel op, tegen Nic. en Fortuna. Het is dan ook terecht dat deze twee ploegen PKC in de nek hijgen.

Het aantal doelpunten in de 56 gespeelde duels is 1882, een gemiddelde van 33,6 per wedstrijd. Dat is een aanzienlijke verbetering met vorig jaar, toen per duel 30,7 maal werd gescoord. De hoogste score kwam voor bij Nic.-Wordt Kwiek: 31-20. Daarmee was Nic. de eerste club die de grens van dertig goals bij veldkorfbal overschreed.

Dit jaar spelen zes van de zestien clubs op kunstgras. Wie denkt dat op het imitatiegroen meer wordt gescoord, heeft het echter mis. In de tien op kunstgras gespeelde wedstrijden vielen 667 treffers, een gemiddelde van 33,4 per wedstrijd. Dat is dus een fractie minder dan het algemeen gemiddelde.

Er waren ook enkele clubrellen. Bij DOS'46 lijkt de breuk tussen coach Herman van Gunst en de gebroeders Hulzebosch te zijn gelijmd. International Roger Hulzebosch pikte het twee weken geleden niet dat hij gewisseld werd en weigerde nog onder Van Gunst te trainen. Broer Daniël verklaarde zich solidair. Van Gunst zette hen prompt in het tweede. Maar DOS heeft zijn topschutter te hard nodig, al hielp de aanwezigheid van de Hulzeboschen tegen PKC niet: 24-11.

Ook bij AKC was er een dergelijke rel. Daniëlle Kuipers werd een wedstrijd gepasseerd, zus Monique en vriend Frank Landkroon kozen haar partij en het drietal vertrok. Zij hebben zich inmiddels aangemeld bij Amicitia in Vriezenveen, maar mogen daar voorlopig niet voor uitkomen. Familiesport staat hoog in het korfbalvaandel, maar soms zijn de familiaire bindingen een last voor de clubs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden