Video van verdwenen meisjes

Twee jaar na ontvoering door Boko Haram zijn meeste scholen in Nigeria nog altijd dicht

"We zijn allemaal in orde", zegt een van de ontvoerde schoolmeisjes op de video. Het is de eerste keer dat ze een levensteken geeft sinds zij op 14 april 2014 samen met 275 anderen werd ontvoerd uit school in de Nigeriaanse stad Chibok door de fundamentalistische rebellenbeweging Boko Haram.

De video werd in december gemaakt, maar lekte op de tweede herdenking van de ontvoering uit. De zaak werd wereldberoemd onder de slogan #bringbackourgirls. De uitzending zorgde voor emotionele taferelen op de tweede herdenking van het drama. Huilende ouders bevestigden dat de video daadwerkelijk hun dochters toonde. Ook donderdag gingen zij weer de straat op om de terugkeer van hun dochters te eisen.

Nog altijd zijn 219 van de meisjes in handen van Boko Haram. Pogingen om hen vrij te krijgen, liepen keer op keer op niets uit.

Behalve de duizenden directe slachtoffers van de aanvallen op scholen, ontwricht de geweldscampagne van Boko Haram het complete onderwijs. In Chibok zelf is de school, verwoest bij de aanval van 14 april 2014, nog steeds niet herbouwd, zegt Yakubu Nkeki, die ouders van ontvoerde meisjes bijstaat. De 20.000 kinderen van Chibok hebben geen school om naartoe te gaan, zegt hij.

Zo gaat het in grote delen van Noordoost-Nigeria, waar Boko Haram zijn aanvallen concentreert. Volgens Human Rights Watch, dat deze week een rapport publiceerde over de 'aanval op het onderwijs', zijn in de afgelopen zeven jaar bijna duizend scholen door Boko Haram verwoest. Vele daarvan zijn net als in Chibok nog niet herbouwd. Ook zijn veel ouders bang voor aanvallen en houden ze uit voorzorg hun kinderen thuis, stelt Unicef.

Daarbovenop komt dat de honderdduizenden mensen die voor Boko Haram zijn gevlucht vaak worden ondergebracht in schoolgebouwen, waardoor de lessen vervallen. In de stad Maiduguri zijn bijna alle scholen dicht. Honderdduizenden kinderen kunnen niet of nauwelijks naar school.

"Een hele generatie in het noordoosten is haar recht op onderwijs ontnomen", zegt Human Rights Watch. Die ontwrichting kan nog decennia doorwerken.

Boko Haram - Hausa voor 'westers onderwijs is zondig' - heeft zijn doel bereikt, zegt Yakubu Nkeki. "Ze zeggen dat ze niet willen dat wij westers onderwijs krijgen, en dat krijgen onze kinderen ook niet."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden