Video | Slechte ideeën sterven niet zo maar uit

null Beeld

Overbodige technologie verdwijnt vanzelf; daar zorgt marktwerking wel voor. Ideeën en ideologieën kennen zulke natuurlijke selectie niet, meent psycholoog Barry Schwartz. Misvattingen zijn hardnekkig.

Robin de Wever

Waarom denken we nog dat mensen werken om geld te verdienen? Natuurlijk, een mens moet geprikkeld worden om aan de slag te gaan. Als salarissen niet bestonden, zouden de kantoren en werkplaatsen leeg blijven.

Tegelijk werken de meeste mensen niet louter voor loonstrookjes. Contact met anderen en interesse voor je vakgebied zijn voor velen minstens zo belangrijk. Toch blijven we denken dat de mens werkt om rijk te worden. Gemakshalve vergeten we dat we de werkelijkheid zo al te zeer versimpelen.

Kortzichtigheid
Is dat erg? Schwartz vreest vooral kortzichtigheid. De Amerikaanse psycholoog behandelde dit mechanisme vrijdagochtend tijdens de jaarlijkse TEDxAMSTERDAM-ideeënconferentie.

Als iedereen een bepaalde idee aanhangt, waarschuwt Schwartz, vergeten we vanzelf dat het ook anders kan. Dat kán gevaarlijk zijn. In een interview legde hij vrijdag uit waarom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden