Update

Video in Jemen ontvoerde Nederlanders opgedoken

Op Facebook en via YouTube is de afgelopen dagen een filmpje gepubliceerd waarop de Nederlandse journalist Judith Spiegel te zien is met haar echtgenoot Boudewijn Berendsen. Het stel werd begin juni ontvoerd door een groep gewapende mannen uit hun huis in Jemen.

Redactie

In het filmpje verklaart Spiegel dat de twee doodgeschoten zullen worden als er niet binnen tien dagen een oplossing komt voor hun situatie. Die periode geldt als ultimatum nadat gesprekken over voorwaarden van hun vrijlating via de Nederlandse ambassade in Jemen mislukten, claimen de twee in het filmpje.

'Doe iets'
In de video roept Spiegel Nederland op iets te doen. 'Familie, media, Nederlanders: doe iets! We moeten hier uit zien te komen, op deze manier komen we hier niet uit. We zitten hier forever als we niet binnen tien dagen sowieso dood zijn. Doe iets, met z'n allen. Doe iets!', besluit ze.

Reactie Timmermans
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft intussen op Facebook laten weten dat de ontvoeringen 'onze volledige aandacht hebben'. Hij verklaart de terughoudendheid door de mededeling 'dat hierover in de openbaarheid spreken zelden tot nooit helpt om de zaak tot een goede oplossing te brengen'.

De video op YouTube is zaterdag gepubliceerd. Maandag verscheen het op Facebook. Het is onbekend wanneer het filmpje precies is opgenomen. Spiegel werkte vanuit de hoofdstad Sanaa als journalist in Jemen voor onder meer NRC Handelsblad, de NOS, de Vlaamse omroep VRT en Elsevier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden