Video: Groepsaanrandingen zijn op Tahrir-plein de dagelijkse praktijk

Leden van de Tahrir Bodyguard zien erop toe dat vrouwen niet aangerand worden op het Tahrirplein. Beeld ap

Tientallen Egyptische mannen schreeuwen door elkaar heen. Er wordt geduwd en getrokken. Temidden van de commotie worden drie mannen in elkaar geslagen. Het zijn mannelijke vrijwilligers die vrouwelijke demonstranten wilden beschermen op het Tahrir-plein, waar het aantal groepsaanrandingen drastisch is toegenomen.

Daags voor de volgende grote demonstratie hebben de vrijwilligers afgesproken in de binnenstad van Caïro om een strategie tegen het seksueel geweld te bepalen. Maar nog voor de vergadering kan beginnen, worden twee vrouwelijke vrijwilligers buiten betast en uitgescholden door een groep mannen. De vrouwen hebben het lef er iets van te zeggen, waarna hun mannelijke beschermers in elkaar worden geslagen en de vergaderruimte wordt vernield en geplunderd.

"Het is geen toeval", meent Aida el-Kasjef, een 24-jarige vrijwilligster die beschutting zoekt in een nabijgelegen koffiebar. "Het is een systematische campagne om vrouwen buiten de revolutie te houden."

Een collectief van vrouwenorganisaties besloot het seksuele geweld op het Tahrir-plein te documenteren. El-Kasjef: "Vorige week werden op één dag negentien gevallen van molestatie gerapporteerd."

Vaak maken de daders gebuik van de anonimiteit van de massa om vrouwen te betasten. El-Kasjef werd zelf, net als 'bijna al' haar vriendinnen, ook belaagd en betast op het Tahrir-plein. "Ik probeerde een ander slachtoffer te bevrijden, toen ik opeens overal werd betast door tientallen mannen tegelijk. Je weet niet meer wie vriend of vijand is. Mannen die doen alsof ze je beschermen, randen je ook aan. Het was walgelijk en leek een eeuwigheid te duren. Uiteindelijk wist ik te ontsnappen."

Veel activisten zijn ervan overtuigd dat er sprake is van een complot, maar behalve dat de groepsaanrandingen een vast patroon volgen, is daarvoor geen bewijs voorhanden. Ook tijdens het bewind van Moebarak waren vrouwen bij demonstraties regelmatig het mikpunt van de politie of groepen door de overheid ingehuurde criminelen.

Seksuele intimidatie tegen vrouwen is al jaren wijdverbreid in Egypte. Maar de schaal van de nieuwe golf van aanrandingen, die begon nadat de islamitische partijen door verkiezingen aan de macht kwamen, is ongeëvenaard. Niet alleen is de frequentie toegenomen, ook zijn de aanvallen gewelddadiger dan ooit tevoren en worden er steeds vaker wapens gebruikt.

Volgens Mozn Hassan, directrice van het Nazra-centrum voor feministische studies, is het probleem groter dan alleen de groepen mannen op het Tahrir-plein. "De media en de politieke partijen negeren het probleem en dokters weigeren de aangerande 'onreine' vrouwen te behandelen. En de politie doet al helemaal niets." De meeste vrouwen doen daarom doorgaans geen aangifte. "Vrouwen krijgen altijd de schuld, ook van veel andere vrouwen. Ze worden uitgemaakt voor hoer, en de eerste reactie van mensen is om te vragen waarom ze überhaupt op het Tahrir-plein waren."

Om de vooroordelen te doorbreken besloten de vrouwenrechtenorganisaties de misstanden publiek te maken. Via het internet werden gedetailleerde maar anonieme getuigenverklaringen verspreid, en op YouTube werden filmpjes gezet van groepsaanrandingen. Geconfronteerd met de grimmige werkelijkheid, is het onderwerp nu een hot item in de liberale media. Initiatieven als 'Tahrir Bodyguard', waar mannen zich opwerpen om vrouwen (desnoods met geweld) te beschermen, winnen aan populariteit. De islamisten gebruiken de aanrandingen juist als bewijs voor hun overtuiging dat mannen en vrouwen gescheiden moeten worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden