Vichyssoise

Regelmatige lezers weten het: ik ben fan van de 'Moulin-Légumes' zoals hij officieel heet. Het is een ideale, want veelzijdige keukenhulp en gemakkelijker mee te nemen dan een keukenmachine als je toch van plan bent om je culinair niet te laten kennen in de vakantie en zo nu en dan een feestmaal te serveren.

Niemand gelukkiger dan ik toen ik bij het mobiele antiquariaat op een markt in Zuid-Frankrijk een boek vond dat geheel gewijd was aan de ingenieuze uitvinding van Jean Mantelet, een industrieel die miljardair werd doordat zijn vinding de lieveling werd van talloze kokers en kooksters.

In 1932 kwam hij met zijn eerste, toen nog cilindrische, groentemolen en in 1997, toen het aan hem gewijde boek (Irremplaçable moulin à légumes door Hervé Bizeul) verscheen, waren er meer dan 2400000 exemplaren van de inmiddels conisch van vorm geworden molen verkocht. Let erop, als u het volgende recept voor de beroemde Franse preisoep Vichyssoise wilt maken, dat u niet een 'nep'-moulin koopt, een plastic onding met gladde schijven, waardoor niets geraspt wordt, zodat je je ongans draait om er nog iets doorheen te werken. Prei draait zich volkomen vast, het is echt een en al treurnis, ik spreek uit ervaring. Wie een goede groentemolen heeft, make een vichyssoise.

Voor 6 personen

1,5 dl kippen- of groentebouillon; 6 dunne preien, gewassen, in stukken gesneden; 500 g aardappelen, geschild, in kleine stukjes; 3 middelgrote uien, gepeld, fijngehakt; 6 sjalotjes, gepeld, heel fijn gehakt; 5 dl crème fraîche; 50 g boter; 1 eetlepel gehakte dragonblaadjes; zout en zwarte peper uit te molen

Fruit de uien in de boter tot ze glazig zijn. Laat de stukken prei 5 tot 6 minuten meebakken, daarna de stukjes aardappel. Voeg de bouillon toe en laat alles 20 minuten op laag vuur koken. Draai de zaak door de fijne schijf van de groentemolen. Roer er de sjalotjes en de helft van de crème fraîche door, breng de soep op smaak met zout en peper, laat hem afkoelen en zet hem in de koelkast. Klop vlak voor het serveren de rest van de crème fraîche op en spatel er de dragon door. Serveer de soep in koppen met een dot dragonroom erop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden