Vicepremier België hekelt bemoeienis Kamp bij Bpost

Belgisch vicepremier Alexander de Croo Beeld Photo News
Belgisch vicepremier Alexander de CrooBeeld Photo News

De manier waarop de Nederlandse regering zich heeft gemengd in de poging van Bpost om PostNL over te nemen is volgens Belgisch vicepremier Alexander de Croo 'bizar'. Dat zei de Belgische politicus donderdag in het parlement te Brussel.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft volgens De Croo drie keer aan de Belgische regering gevraagd Bpost terug te fluiten. "Zo werkt dat niet in België", zei de liberaal. "De raad van bestuur is autonoom."

Bpost heeft de overheid als meerderheidsaandeelhouder, maar kan werken zonder gehinderd te worden door de politiek, aldus De Croo. PostNL is volledig in privéhanden, maar wordt volgens hem 'gedwongen te handelen naar de grillen en de willen van de Nederlandse politiek'. Over verwijten vanuit Nederland zei De Croo: 'return to sender'.

De Croo zei vorige maand nog dat vanwege de stem van de Belgische overheid in Bpost geen enkele beslissing de raad van bestuur zou passeren waar de Belgische staat niet achter staat.

Het bestuur van PostNL wees het Belgische bod woensdag definitief af.
Bestuursvoorzitter Herna Verhagen van PostNL noemde het een 'bedreiging voor de continuïteit van PostNL' als het bedrijf in handen zou vallen van Bpost, dat de Belgische overheid als belangrijkste aandeelhouder heeft.

Terwijl de Belgische overheid het bij Bpost voor het zeggen heeft, stootte de Nederlandse overheid haar belang in PostNL juist geheel af als gevolg van de verzelfstandiging in 1989.

Het is de toekomstige inmenging van de Belgische overheid in PostNL die het bedrijf, de werknemers en de Nederlandse politiek zorgen baarde. Verhagen vreest dat een overname door Bpost leidt tot verscherpte regelgeving van de Nederlandse overheid op de binnenlandse postmarkt. "Dit zou de winstgroei en de concurrentiepositie van PostNL verslechteren en uiteindelijk het verlies van banen tot gevolg hebben."

De Croo is optimistisch over de toekomst van Bpost, dat volgens hem een van de best presterende postbedrijven van Europa is. Op verkoop van een deel van de overheidsaandelen rust volgens hem geen taboe.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden