Via Turkije kan Dorenbos Darwins kwaad uitbannen

'Als ik vertel waardoor ik word geïnspireerd, noem ik zelden het woord antroposofie", zegt Bart Jan Krouwel, directeur maatschappelijk verantwoord ondernemen van de Rabobank in een vraaggesprek met het antroposofische maandblad Motief. "Ik heb het altijd over People Planet Profit" ¿ een drieslag die aan Rudolf Steiners 'driegeleding' doet denken.

Met 'mensen uit het medische veld' praat Krouwel binnenkort over het vervangen van het woord antroposofie door 'duurzame gezondheidszorg'. "We spreken toch ook over duurzame energie en duurzame landbouw?"
De cryptosofische bankman geeft nog een mooie hertaling: "Wat bloed is in de mens, is geld in de samenleving. Dat is mijn persoonlijke variatie op de woorden van Steiner: Geld is realisierter Geist."
Het viel hem een beetje tegen, zegt H. Wijnands, student godgeleerdheid, in Woord & Dienst (opiniemagazine voor de Protestantse Kerk in Nederland). Hij is op latere leeftijd - nou ja, hij is 32 - theologie gaan studeren. "Wie het onderwijs in wil, kan via een zij-instroomtraject vaak al na een of twee haar voor de klas staan. Voor dominee bestaat zo'n regeling niet, terwijl je als oudere toch al wat levens- en geloofservaring en mensenkennis hebt opgedaan."
Wijnands heeft zitten rekenen: als hij halverwege de veertig is, kan hij als weleerwaarde de kansel op.
Er is een ontsnappingsclausule: met één jaar masteropleiding kun je als geestelijk verzorger aan de slag. "Niet alle zorginstellingen hebben behoefte aan een 'echte' predikant", zegt de directeur onderwijs van de PKN-universiteit.
Bij de Evangelische Omroep moeten ze pijn in hun buik gehad hebben, toen de oliebollen op waren. Het jaar van Darwin was begonnen. En dat rijt oude wonden open.
Oud-EO-bons drs. Dorenbos ketterde onlangs tegen zijn oude vrienden dat ze daar tegenwoordig "schepping en evolutie aan elkaar verbinden en afrekenen met de programma's die in de jaren tachtig zijn gemaakt. Dat waren programma's waarbij de onmogelijkheid van de evolutie werd aangetoond."
Dorenbos doet de sympathieke suggestie die programma's gewoon te herhalen, maar hij vermoedt een 'allergie tegen de schepping' bij de EO anno 2009. Is dat erg? Ja, vreselijk. "Met het evolutievirus in de kerk en in de harten van christenen wordt de deur geopend voor abortus en euthanasie en genetische manipulatie. Zo was ook in Hitler Duitsland de Holocaust begonnen met het doden van de gehandicapten en de demente bejaarden in het zogenaamde T4-programma. Daaruit vloeide voort de Holocaust op Joden, zigeuners en homoseksuelen."
Dat soort proza doet moderne evangelischen huiveren. De hoofdredacteur van CV-Koers ('opinieblad voor de christen vandaag') is erin opgegroeid. "De Evangelische hogeschool en de EO droegen dit creationisme destijds nogal stellig uit als de enige bijbelgetrouwe visie op het ontstaan van de aarde."
Interessant is de volgende waarneming van de hoofdredacteur: dat er sprake is van een 'plotselinge omarming van het evolutiedenken in orthodox-christelijke kring'.
Is dat echt zo? Hoe komt dat? En wordt 2009 dan het jaar waarin de orthodoxen rekenschap gaan afleggen van het onverdraagzame creationisme van weleer?
Waar moet Dorenbos het zoeken? Kerkblad voor Hilversum geeft antwoord: in Turkije. Daar heeft het creationisme een flinke aanhang, vooral dankzij ene Harun Yahya. Deze fundamentalist heeft zijn ideeën via copy-paste uit orthodox-christelijke boekjes gehaald en ze overgoten met een vleugje islamitische saus. Het gerecht wordt inmiddels ook in Nederland geserveerd. Misschien kan Dorenbos aanschuiven om Darwins kwaad uit te bannen.
Google krijgt een paars jasje: www.catholicgoogle.com. Het katholicisme zit 'm volgens het Katholiek Nieuwsblad in twee dingen: het programma heeft een filter om ongewenste informatie 'af te schermen'. En katholieke informatie krijgt voorrang. Welke informatie zou het niet halen?, vraag je je dan meteen af. De leukste inzending krijgt een eervolle vermelding!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden