Via rechtszaal en meerkamp naar historisch turngoud

Een aantal belangrijke data in de door Epke Zonderland afgelegde weg naar olympisch goud. Te beginnen bij de wereldkampioenschappen van tien maanden geleden in Japan.

Tokio, 16 oktober 2011 In het Tokyo Metropolitan Gymnasium mist Zonderland de kans op een rechtstreeks ticket voor de Spelen. In de WK-finale op rekstok faalt hij en wordt hij slechts achtste, waar een derde plaats hem had verzekerd van deelname aan de Spelen. Hij baalt, omdat hij weet dat de weg naar Londen leidt via de meerkamp, die voor zijn lichaam eigenlijk te belastend is.

Veldhoven, 20 november 2011 Bij de Team Cup in Veldhoven turnt Zonderland zijn eerste meerkamp sinds 2007. Het oogt onwennig, vooral op vloer, maar hij is tevreden over zijn rondgang langs de zes toestellen. Maar hij blijft zich realiseren dat zijn fysieke gesteldheid de zwakste schakel is.

Londen, 10 januari 2012 Bij het test-event in de North Greenwich Arena strijdt Zonderland met Jeffrey Wammes om het ene beschikbare olympische ticket. Zonderland doet het in de meerkamp verrassend beter dan Wammes, maar door opnieuw een mislukte oefening op rek toont de Fries geen vormbehoud. Concurrent Wammes heeft wel aan alle eisen voldaan.

Beekbergen, 3 februari 2012 De gymnastiekbond KNGU wijst Zonderland aan als deelnemer aan de Spelen. Hem wordt een grotere medaillekans in Londen toegedicht dan Wammes. Maar Zonderland moet in de komende tijd nog wel aan de eis van NOC-NSF voldoen: vormbehoud.

Zutphen, 6 maart 2012 Wammes stelt voor de rechtbank van Zutphen de aanwijzing van Zonderland ter discussie. De turner uit Amsterdam krijgt deels gelijk van de rechter. In het vonnis staat dat gymnastiekbond KNGU pas na de Challenger Cup in Gent op 10 juni tot een 'gemotiveerde keuze' tussen beide sporters moet komen.

Cottbus, 23 maart 2012 Bij het Turnier der Meister toont Epke Zonderland zoals verwacht eenvoudig vormbehoud op rek. Daarmee voldoet hij aan de laatste formele eis voor Londen. Wammes wordt in Duitsland zesde op sprong.

Montpellier, 24 mei 2012 Het EK verloopt teleurstellend voor de twee concurrenten voor de Spelen. Zonderland laat twee keer de rekstok los en moet zijn Europese titel inleveren. Wammes gaat bij zijn eerste sprong de mist in. Hij belandt struikelend buiten de mat.

Maribor, 3 juni 2012 Zonderland wint tijdens een challengerwedstrijd de finale en laat zijn olympische oefening zien, met het driedelige vluchtelement Cassina-Kovacs-Kolman. Zijn score is hoog: 16.275. Wammes raakt op sprong geblesseerd aan de knie.

Gent, 10 juni 2012 Bij de Challenger Cup in Gent excelleert Zonderland op rek. Hij doet opnieuw zijn olympische oefening en scoort een persoonlijk record met 16.400. Wammes ontbreekt in de Belgische stad met een blessure.

Beekbergen, 13 juni 2012 De gymnastiekbond wijst Zonderland aan voor de Spelen. NOC-NSF bekrachtigt de deelname van de turner.

Londen, 28 juli 2012 In de kwalificatiewedstrijd op de Spelen laat Zonderland zijn beroemde vluchtcombinatie niet zien. Desondanks laat hij de hoogste score noteren en plaatst hij zich voor de finale. Maar hij weet dat er nog niets gewonnen is. De verschillen zijn klein.

Londen, 7 augustus 2012 In een fantastische ambiance kroont Zonderland zich met historisch turngoud tot olympisch kampioen. Hij is onbetwist de beste in de rekfinale en oogst bewondering van zijn concurrenten en miljoenen tv-kijkers. Een periode vol hoogtepunten en tegenslagen krijgt een koninklijke apotheose.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden