Via internet hospiteren op een kamer

Student Niels Mulder uit Zierikzee zoekt al maanden een kamer in Utrecht. Tot nog toe zonder succes. Daarom pakt hij zijn kamerjacht nu anders aan: met een website en een filmpje op YouTube.

Albertine Bloemendal

1

Je wist al twee jaar dat je in Utrecht wilde gaan studeren, maar je hebt je pas in mei bij de Stichting Studentenhuisvesting Utrecht aangemeld. Was dat niet een beetje laat?

„Ja, dat was niet de meest slimme actie. Dat had ik twee jaar geleden natuurlijk al moeten doen. Ik baalde er flink van toen ik daar achter kwam, maar ik dacht dat het makkelijker zou gaan. Ik heb nu al op zo’n honderd kamers gereageerd en vertel overal dat ik in Utrecht ga studeren en hard op zoek ben naar een kamer. Maar de kans dat je uitgenodigd wordt om te hospiteren is echt heel klein en de kans dat je dan ook daadwerkelijk een kamer krijgt, is gewoon nihil.”

2

Heb je weleens gehospiteerd?

„Jazeker, op verschillende plekken. Daar zaten echt hele leuke kamers tussen die ik graag had willen hebben, ook al waren ze maar twee bij drie meter. Maar het mocht niet zo zijn. Dan zijn er bijvoorbeeld een stuk of vijf geïnteresseerden en doe je een voorstelrondje met hobby’s enzo, gevolgd door een rondleiding door het huis. Daarna vertel je nog wat meer over jezelf en dan ga je weer naar huis. Een paar dagen later krijg je dan een mailtje dat je het niet geworden bent. Twee keer heb ik zelfs gehad dat ik al voor de deur stond toen ik te horen kreeg dat de kamer de dag ervoor al was weggegaan, zonder dat ze dat hadden laten weten.”

3

Waarom wilden ze jou niet als huisgenoot?

„Ik heb geen idee. Misschien omdat studentenhuizen vaak evenveel jongens als meisjes willen. Als ze dan al meer jongens hebben, gaan ze voor een meisje. Dan ga ik ook nog natuurkunde studeren, zodat ze misschien denken ’wat is dat voor nerd; zeker iemand die heel stoffig is’. Dat is helemaal niet zo, maar ik kan me voorstellen dat mensen dat wel denken.”

4

Waarom denk je dat een website en een filmpje je gaan helpen bij het vinden van een kamer?

„Op mijn website kunnen mensen zien dat ik echt geen nerd ben, maar juist heel gezellig. Dat ik een leuke huisgenoot ben die houdt van uitgaan, films en concerten bezoeken en samen leuke dingen doen. Als ik nu op een kamer reageer, val ik meer op en is de kans dat ik uitgenodigd wordt veel groter.”

5

Wat ga je doen als ook dit niet werkt?

„Ik heb familie in Alphen aan den Rijn. Dat is ongeveer een half uur met de trein vanaf Utrecht. Daar zou ik wel even kunnen gaan zitten in de hoop dat er halverwege het jaar nog kamers vrijkomen. Maar dat zou een noodoplossing zijn.”

www.kamerinutrecht.litus.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden