Via folders en radio op zoek naar werklozen

ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam heeft de afgelopen week duizenden folders laten uitdelen op straat in de hoop zo langdurig werklozen te porren voor een baan. Op zoek naar een baan? Bel ons, telefoon 010-2177508.

Van een onzer verslaggeefsters

Tot gisteren hadden 258 mensen gereageerd. Dat zijn er niet veel op een geregistreerde werkloosheid van 31 000 Rotterdammers, ofwel 13 procent van de beroepsbevolking. Maar de gemeentelijke afdeling Nieuwe Banen Rotterdam Werkt is niet ontevreden met het resultaat, meldt woordvoerster M. Buiter. “Het is voorzover wij weten de eerste keer dat langdurig werklozen op deze manier worden aangesproken. Niet iedereen zal meteen de telefoon grijpen. We merken dat de reacties geleidelijk binnensijpelen. Veel mensen denken er een paar dagen over na. De respons is in ieder geval van dien aard dat we vaker gaan folderen op markten en in winkelcentra.”

Nieuwe Banen Rotterdam Werkt (voorheen de gemeentelijke banenpool en onderdeel van de dienst sociale zaken en werkgelegenheid) koos voor deze methode, omdat de tradionele wijze van benadering steeds minder reacties opleverde. In het kader van de Wet inschakeling werkzoekenden (WIW) die op 1 januari 1998 van kracht werd, probeert de gemeente langdurig werklozen aan werk te helpen dat uitzicht biedt op een reguliere baan.

Buiter: “Ondanks het grote aantal vacatures is er een categorie werkzoekenden die buiten de boot dreigt te vallen. Vaak gaat het om mensen die soms wel tien keer hebben gesolliciteerd en nu niet gemotiveerd meer zijn om nog actief op zoek te gaan naar werk. Met deze folder doen we een aantrekkelijk voorstel: wij hebben gegarandeerd werk voor u als u de moeite neemt om te bellen.”

De folder vermeldt ook aan welke eisen moet worden voldaan: 23 jaar of ouder, woonachtig in Rotterdam, één jaar of langer werkloos, gemotiveerd om te gaan werken en zo nodig bij te leren. Geboden wordt een baan, volledig of in deeltijd, in de gezondheidszorg, techniek, horeca, beveiliging, het onderwijs, het openbaar vervoer, de kinderopvang, het groenonderhoud of in de administratieve sector. Het beginsalaris bedraagt 2307,50 gulden bruto per maand, het minimumloom bij een 36-urige werkweek.

Buiter: “Iedereen die reageert krijgt een gesprek waarin we nagaan wat de persoon in kwestie kan en wil, welke opleiding of cursus eventueel gevolgd moet worden, of er kinderopvang geregeld moet worden enzovoorts. Gedurende twee jaar zijn deze mensen vervolgens in dienst van de gemeente aan het werk bij één van de 900 organisaties waarmee we samenwerken. Onze consulenten begeleiden hen daarbij en onderhouden het contact met de werkgever.” Het is de bedoeling dat de mensen binnen twee jaar zoveel ervaring en kennis hebben opgedaan, dat ze kunnen doorstromen naar een gewone baan of een gesubsidieerde (Melkert)-baan.

Via Nieuwe Banen Rotterdam Werkt werken momenteel zo'n 3 500 mensen. Het merendeel is in dienst gekomen via de oude banenpoolregeling. Op grond van de nieuwe WIW-regeling zijn tot en met november van dit jaar 223 mensen aangenomen. Door de folderactie op straat komen er in één klap zo'n 250 nieuwelingen bij. Van de 587 mensen die dit jaar uitgestroomd zijn, hebben er honderd een 'gewone' baan in het bedrijfsleven gevonden; 253 zijn doorgestroomd naar een Melkert-baan. De overige 234 personen hadden er geen zin meer in, voldeden niet, zijn ziek of arbeidsongeschikt geworden of in een enkel geval voor zichzelf begonnen.

Naast folderacties op straat overweegt Rotterdam de komende tijd ook de radio als medium in te schakelen om langdurig werklozen te benaderen. De gemeente verwacht daarvan vooral reacties van allochtone werkzoekenden. Bij wijze van proef zal binnenkort via een veelbeluisterde Kaapverdiaanse zender een beroep worden gedaan op met name vrouwen uit deze bevolkingsgroep. Door het aanbieden van beroepsgerichte scholing en kinderopvang verwacht de gemeente Kaapverdiaanse vrouwen te kunnen interesseren voor een baan in sectoren als de gezondheidszorg, thuiszorg en kinderopvang.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden