Via de halfpipe langs de gesluierde heiligen

Leegstaande Jozefkerk in Arnhem verandert in skatehal Vader: Het gebouw zal respect afdwingen

QUIRIJN VISSCHER | ARNHEM

Hekken met 'verboden toegang' versperden jarenlang de entree van de Jozefkerk in Arnhem. Maar vanaf vandaag niet meer. De leegstaande rooms-katholieke kerk verandert in een skatehal waar tieners zich kunnen uitleven met skateboards, inline skates en BMX-fietsen. Met de zegen van parochie Sint Eusebius. Het gewijde altaar verhuisde na de slotviering in 2003 naar Jordanië. Nu vormen heiligenvoorstellingen in steen en mozaïek het sportdecor.

Sommige parochianen moesten wennen aan het idee, vertelt parochiebestuurslid Rolf Müller. "Veel mensen hebben hun herinneringen aan de kerk." Müller bezoekt de Jozefkerk sinds hij op zijn twaalfde naar Arnhem verhuisde. Nu wijst hij de markante symbolen nog eens aan. "Eigenlijk is de wijk kerkeigenaar", concludeert hij. "In de jaren twintig en dertig hebben de wijkbewoners voor de kerkbouw centen, stuivers en dubbeltjes afgedragen."

De nieuwe huisvader van het kerkgebouw heet Roeland Kreeft, oud-wethouder van Arnhem en vader van een skatend kind. Hij is geestelijk vader van een stichting die de stad een goede skatevoorziening wil geven. Eerdere initiatieven strandden. Kreeft: "Ik ging rondbellen op zoek naar een gebouw met ten minste duizend vierkante meter oppervlakte. Zo kwam ik bij de parochie uit en de Jozefkerk. Zeg nou zelf: dit is toch mooier dan een fabriekshal?"

Müller denkt dat de ontmoeting tussen jongeren en het imposante kerkgebouw tot nadenken kan stemmen. Bijvoorbeeld over de overeenkomsten tussen het Oude Testament en de Koran. Tijdens het freestylen passeren skaters veel gesluierde heiligen. Dat kan voor de islamitische jongeren een eyeopener zijn, hoopt hij. "Nu horen zij vooral dat boerka's fout zijn. Mooi is dat dit kerkgebouw zijn eigen dialoog organiseert."

Kreeft prijst het parochiebestuur om zijn durf. "Het gebouw zal respect afdwingen", zegt hij. Jongeren kunnen er met een strippenkaart dagelijks voor 2,50 euro terecht. De stichting zorgt voor het kerkbeheer.

De Jozefkerk hoort bij een rooms-katholieke stadsenclave die tachtig jaar geleden ontstond met een klooster, scholen en een bibliotheek. Een deel daarvan is nu in gebruik door Omroep Gelderland.

Müller beschouwt de skatehal als goed voorbeeld van een zinvolle herbestemming van oude, verwaarloosde parochiegebouwen. Ontmoeting staat immers centraal. Met die visie zette de fusieparochie (30.000 leden, 500 vaste kerkgangers) in 2008 een vastgoedpakket met dertien overtollige parochiepanden, waaronder de Jozefkerk, in de etalage. De verkoop is bijna rond. "We zijn liever met zingeving bezig dan met stenen", vertelt Müller. "Hoelang de Jozefkerk skatehal blijft, is straks aan de nieuwe ontwikkelaar."

Deventer helpt bij herbestemming godshuis
Kerkeigenaren en het stadsbestuur in Deventer gaan samen toekomstplannen maken voor de herbestemming van godshuizen. Het college van b. en w. wenst een duurzame kerkexploitatie. Historische kerken en kloostergebouwen bepalen immers het middeleeuwse stadsgezicht. De stad koestert bovendien haar geschiedenis als bakermat van de Moderne Devotie.

Het stadsbestuur wil daarom de zorgen kennen waarmee kerkeigenaren worstelen. De financiën vormen doorgaans het hoofdprobleem. B. en w. willen kerken oplossingen aanreiken. Zo kunnen kerkeigenaren energieadvies krijgen of een onderzoek aanvragen naar herbestemmingskansen. Ook wil de gemeente meehelpen bij het vinden van extra nevenactiviteiten. De provincie Overijssel ondersteunt het kerkenproject.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden