Vezels kunnen heus wel tegen een stootje

EDWIN KREULEN

Gaan die gezonde vezels van groente en fruit kapot in mijn blender? Dat vraagt de lezer zich af.

Het lijkt hem ideaal en daarom doet hij het al jaren. Vroeg in de ochtend neemt de lezer (47) geen boterhammen of ontbijtpap, maar mikt hij allerlei 'producten vol met vitamine en vezels' in de voedselmixer. Wat die producten zijn vermeldt hij niet, maar men kan denken aan fruit, ontbijtgranen en groenten. Vooral over die vezels, waarover hij steeds maar hoort dat ze zo belangrijk zijn, is hij bijzonder tevreden. Het is behalve hip ook gezond: allemaal pure ingrediënten en nauwelijks namaakstoffen en foute suikers.

Niets aan de hand dus met dit apparaat, door de lezer omschreven als 'een beest van een blender'. Of wel? Juist in de fenomenale snelheid waarmee zijn blender alles fijnmaalt, is zijn aarzeling ontstaan. Wat gebeurt er met de vezels als die mesjes er een paar honderd keer per minuut doorheen malen? De vitamines zullen wel intact blijven, maar over de vezels is hij minder zeker. Sterker nog, een goede bekende waarschuwde hem over de temperaturen die het voedsel in zo'n superblender kan bereiken. 'Door die verwarming gaan de vezels er helemaal aan.'

"Voedingsvezels zijn microscopisch klein", repliceert de Wageningse hoogleraar voeding en farmacologie Renger Witkamp. "Die zijn door een gewone huishoudblender echt niet kapot te maken." Dan moet er wel een industriële ultra-super-blender aan te pas komen, en daar valt waarschijnlijk zelfs het 'beest van een blender' van de lezer niet onder.

Hetzelfde geldt voor de angst van de lezer dat zijn gezonde voedsel ongezond lang wordt verwarmd. "Dat effect bereik je ook niet in een huishoudblender", zegt Witkamp. "Daar loopt de temperatuur niet hoog op. En trouwens, zelfs bij wat hogere temperaturen zijn vezels stabiel."

Zolang er geen echte supersonische blender op de markt komt gewoon doormalen dus, is het recept voor deze lezer. Hoewel Witkamp adviseert niet al te veel fruit erin te gooien. "Je krijgt anders in korte tijd veel suikers binnen terwijl je lichaam het niet doorkrijgt. Een appel eten duurt langer, in die paar minuten krijgen je hersenen een signaal dat het lichaam verzadigd is. In feite krijg je dan een fast-foodeffect en hoewel fruit natuurlijk gezonder is dan een hamburger, kun je ook van fruitsuiker dik worden."

Zelf een gezondheidsvraag insturen? Mail: gezondheid@trouw.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden