Vetorecht V-Raad is ’belediging’

Van onze redactie buitenland

De Iraanse president Mahmoed Ahmadinedjad hekelt het vetorecht van de permanente leden van de Veiligheidsraad, en hij wil een debat met president Bush.

,,Een belediging voor de waardigheid, vrijheid en soevereiniteit van landen’’, noemde Ahmadinejad het vetorecht van de VN-Veiligheidsraad gisteren. De V-raad, en vooral de leden VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland, eisen dat Iran uiterlijk over twee dagen stopt met het verrijken van uranium.

,,De Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn de bron van veel spanningen. In de Veiligheidsraad hebben ze vetorecht. Iemand die zich tegen hen verzet, heeft geen instantie om met klachten bij aan te kloppen’’, aldus Ahmadinejad tijdens een persconferentie in de hoofdstad Teheran. Hij zei dat ook VN-secretaris-generaal Kofi Annan, die zaterdag naar Iran komt, zijn land niet van de gekozen weg zal kunnen afhouden.

Ook stelde hij voor om op televisie een debat te voeren met de Amerikaanse president Bush. ,,Een afleidingsmanoeuvre van de gerechtvaardigde zorgen over Irans gedrag, van de steun voor terrorisme tot de mogelijkheid tot het ontwikkelen van kernwapens’’, reageerde de woordvoerster van het Witte Huis, Dana Perino. Die zorgen zijn niet alleen van de VS maar van de internationale gemeenschap, zei ze.

Al eerder dit jaar richtte Ahmadinedjad zich persoonlijk tot Bush, toen hij een brief stuurde met het voorstel samen te werken aan, onder meer, armoede- en corruptiebestrijding. Het Witte Huis reageerde hier louwloene op. Op de uitspraken van Ahmadinedjad zei de woordvoerster dat Iran eerst wel eens naar de eigen vrijheid van meningsuiting en debat mag kijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden