Veto voor Coetzee en Vrouwen Partij

Nieuwe concurrentie voor PVV en SP bij Europese verkiezingen

De Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar John M. Coetzee, de Amerikaanse filosoof Regan en de Canadese professor Kymlicka als lijstduwers voor de Europese verkiezingen. Volgens Marianne Thieme kon het. Haar Partij voor de Dieren gooide hoge ogen met het opvoeren van sympathiserende internationale kopstukken.

Een mooie campagnestunt, maar daar blijft het voorlopig bij. Gisteren wees de Kiesraad de kandidaatstelling definitief af: het kan niet volgens de wet. De dierenpartij wil het besluit nu aanvechten bij de Raad van State. Ook had de Kiesraad slecht nieuws voor de Vrouwen Partij. Die werd van de kieslijst geschrapt omdat ze de waarborgsom van 11.000 euro niet kon betalen.

Wat opvalt aan de definitieve lijst van partijen die volgende maand meedoen aan de Europese verkiezingen, is de nieuwe concurrentie voor de PVV en de SP. Partijtjes van zowel christelijke, liberale als populistische signatuur strijden mee om de stem van de eurosceptische kiezer.

'Weet je dat veel rottigheid ons land binnenkomt vanuit het buitenland? Daarom grensbewaking weer invoeren', staat in het verkiezingsprogramma van Jezus Leeft. De evangelische partij van boer Joop van Ooijen wil de EU, 'waar moord, abortus en euthanasie worden goedgekeurd', afschaffen.

Ander rabiaat anti-Europees geluid komt van partij Artikel50 van oud-PVV-Europarlementariër Daniël van der Stoep. Hij werpt zich op als rechts-liberaal alternatief voor de PVV. Van der Stoep zegt nauw samen te werken met Nigel Farage van UKIP, een Britse geestverwant. Dat zou saillant zijn, aangezien Farage niet met Wilders wil samenwerken vanwege diens islamstandpunt. Van der Stoep strijdt tegen 'het bureaucratische gedrocht van Brussel' en wil voorkomen dat Nederland een 'provincie' wordt binnen 'de Verenigde Staten van Europa (VSE)'.

Op de website van de zelfverklaarde anti-corruptiepartij Ikkiesvooreerlijk.eu zien we een wel heel bijzondere sympathisant: kardinaal Simonis. 'Ik ben voor een Europa met een eigen identiteit die voor een groot deel geworteld is in het christelijk geloof', valt er te lezen.

Ook 50Plus heeft de trukendoos opengetrokken. Naast oud-partijleider Henk Krol staat een 22-jarige rechtenstudente op de kandidatenlijst van de ouderenpartij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden