Veteranen dienen claims in vanwege slechte nazorg

door George Marlet

Steeds meer psychisch beschadigde veteranen eisen een schadevergoeding van Defensie omdat de nazorg na hun uitzending niet deugde.

Aan het einde van de middag belt het advocatenkantoor de laatste stand door: twintig Unifil-veteranen hebben zich in de loop van de dag gemeld om bij Defensie een schadeclaim in te dienen. Daarmee komt het totaal van alleen dit kantoor al op rond de dertig claims. Andere advocaten hebben ’tientallen’ vergelijkbare zaken in behandeling.

De mannen, nu midden veertig, hebben na hun uitzending naar Libanon nauwelijks nazorg van Defensie gekregen en plukken daar de wrange vruchten van. Door psychische problemen hebben ze moeite met relaties en werk, gebruiken veel drank en soms ook drugs en komen in aanraking met de politie.

Veteranen die aan hun uitzending een posttraumatisch stress-syndroom (ptss) overhouden, komen in aanmerking voor een militair invaliditeitspensioen, een soort WAO-uitkering voor gewezen militairen. Behalve dat zo’n pensioen geen vetpot is, accepteert een groeiend aantal veteranen niet dat hun aandoening is veroorzaakt door gebrekkige nazorg. Zij eisen schadevergoeding van Defensie voor geleden psychische schade en inkomen dat ze in de loop der jaren misliepen.

Dat speelt vooral rond de Unifil-missie in Libanon (1979-1985). De nazorg bestond toen vaak uit niet meer dan het meegeven van een telefoonnummer dat militairen konden bellen als ze problemen hadden. Defensie zegt zich verantwoordelijk te voelen voor de veteranen. Zij kunnen nog steeds gebruik maken van de militaire gezondheidszorg. „Maar onze zorgplicht is iets anders dan juridische aansprakelijkheid. Dat is een stap verder”, zegt woordvoerder B. Revis.

Schadeclaims hebben pas kans van slagen als Defensie aansprakelijkheid erkent voor gebrekkige nazorg. Dat gebeurt wel in individuele gevallen (’Enkele per jaar’), vaak zonder tussenkomst van de rechter. Maar advocaten betwijfelen of dat ook lukt als het om tientallen of misschien zelfs honderden veteranen gaat. „De zaken kunnen nog zeker een paar jaar duren. Daar maak ik me geen enkele illusie over”, zegt advocaat G. Freriks die de belangen behartigt van zes Libanon- en twee Bosnië-veteranen.

Zijn collega H. van der Meijden waarschuwt voor overspannen verwachtingen van ’miljoenenclaims’. Defensie is niet scheutig met het toekennen van invaliditeitspensioen en restschade. Per persoon gaat het tot nu toe om hooguit enkele tienduizenden euro’s.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden