Vet! Biertjes tappen in het Holland House

190 jongeren bemachtigen baantje in olympische ontmoetingsplaats

ADRI VERMAAT

Oud-schaatser Erben Wennemars speelt kort voor het begin van de Olympische Spelen in op medaillekoorts en emoties.

"De Spelen zijn het mooiste sportevenement ter wereld", zegt ervaringsdeskundige Wennemars in de vertrekhal van ferrymaatschappij Stena Line in Hoek van Holland. "Er zijn sporters die hun hele carrière naar een evenement als dit toeleven. De Spelen zijn een achtbaan van emoties. De winnaars vieren feest. Maar inherent aan sport zijn er verliezers, voor wie het zomaar in één keer afgelopen is. Zij balen. Bedenk dat allen met dezelfde passie naar de Olympische Spelen komen." Wijzend naar zijn in oranje gestoken toehoorders: "En jullie zijn daarbij in Londen, jullie gaan het meemaken".

Het gehoor van Wennemars, gisteren, waren 190 jongeren die de komende drie weken het Holland Heineken House (HHH) in Londen zullen bemannen. De belangstelling om op de olympische ontmoetingsplaats aan de slag te gaan, was groot. 3400 aanmeldingen stroomden binnen. Er werd geselecteerd op onder meer buitenlandse werk- en reiservaring. De jonge mannen en vrouwen die uiteindelijk werden uitverkoren, worden in het HHH in Londen aangevuld met nog eens 85 medewerkers. In totaal biedt het 'huis' dagelijks plaats aan maximaal zesduizend gasten.

Ilse Brouwers (24) en Stijn Schaatsbergen (21) behoren tot de gelukkigen. Zij kennen elkaar uit Tilburg en zien er naar uit om straks in Londen achter de tap te staan. Student economie Stijn: "Ik ben een enorme fan van de Olympische Spelen. In 2010 ben ik gewoon naar de Winterspelen in Vancouver geweest. Ik heb toen een biertje in het HHH gedronken. Geweldig. Daarom vind ik het heel vet om naar Londen te mogen." Ilse: "Echt fantastisch. Je maakt deel uit van de Nederlandse inbreng. De hele sfeer, alles." Of zij hun tijdelijke collega's al goed kennen? "Nou, we hebben elkaar ontmoet, maar de echte binding komt natuurlijk in Londen." De tijdelijke medewerkers van het HHH krijgen in Londen ieder twee toegangsbewijzen voor een bezoek aan een olympisch onderdeel. Welk dat zal zijn weten Stijn Schaatsbergen en Ilse Brouwers nog niet. Beiden hopen op hockey, een sport die zij zelf beoefenen.

Even later rakelt Wennemars zijn olympisch dieptepunt op: tijdens de Spelen in 1998 in Nagano, onderuit geschoffeld als hij werd door de Noor Grunde Njøs. Wennemars raakte geblesseerd en moest verder toekijken. Zo leerde hij het HHH goed van binnen kennen. Tegen zijn 190 toekomstige 'bedienden': "Er is daar één gouden regel die jullie goed moeten onthouden: Erben heeft altijd gratis bier".

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden