Vestia en ABN AMRO schikken voor 55 miljoen

Het logo van Vestia op het hoofdkantoor in Den Haag, archieffoto. Beeld anp
Het logo van Vestia op het hoofdkantoor in Den Haag, archieffoto.Beeld anp

Woningcorporatie Vestie heeft een schikking getroffen met ABN AMRO. De bank betaalt de woningcorporatie 55 miljoen euro voor de afwikkeling van alle tussen Vestia en ABN AMRO gesloten derivatentransacties. Dat meldt Vestia op de website.


anp en redactie

De woningcorporatie die een paar jaar terug bijna ten onder ging, dreigde eerder met een rechtszaak omdat ze bepaalde correspondentie en documenten wilde inzien over door de bank verstrekte risicovolle financiële producten. ABN AMRO wilde die gegevens eerst niet verstrekken.

Vestia, een van de grootste corporaties van ons land, kwam in 2012 in de problemen door grote tegenvallers op overeenkomsten die waren bedoeld om renterisico's af te dekken. Het bedrijf ging voor ruwweg 2 miljard euro het schip in. Vestia zocht informatie om eventuele claims te onderbouwen.

ABN AMRO kreeg vorig jaar nog een boete van drie miljoen euro, omdat de bank het dossier over Vestia niet op orde had.

Vestia kondigde eind september aan dat ook andere banken die derivaten aan de woningcorporatie een claim aan hun broek zouden kunnen krijgen. Om welke banken dat gaat, en of dat ook gebeurt, is niet duidelijk. Naast ABN Amro deed de corporatie ook zaken met onder andere Rabobank, Deutsche Bank, BNP Paribas en Fortis, dat in ABN Amro is opgegaan.

Tevreden
Het bestuur van Vestia is tevreden met het resultaat. Het noemt 55 miljoen euro 'een fors bedrag', dat zal bijdragen aan het 'duurzaam financieel herstel' van Vestia.

Volgens een woordvoerder van Vestia is het niet uitgesloten dat de corporatie bij meerdere banken claims gaat indienen. Eerder werd al bekend dat alle circa vierhonderd derivatencontracten van Vestia opnieuw tegen het licht worden gehouden. "Vestia voelt het als een maatschappelijke verantwoordelijkheid om schade te verhalen op diegenen die naar de mening van de corporatie direct of indirect hebben bijgedragen aan dit derivatendebacle."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden