Vestia-crisis is gevaar voor woningmarkt

Een bouwplaats van de nieuw te bouwen woonwijk Houtingen in Hoogvliet waar woningbouwvereninging Vestia woningen wil bouwen. Beeld anp
Een bouwplaats van de nieuw te bouwen woonwijk Houtingen in Hoogvliet waar woningbouwvereninging Vestia woningen wil bouwen.Beeld anp

Door de financiële problemen van Nederlands grootste woningcorporatie, Vestia, kan de woningmarkt in een diepe put vallen.

Een deze week ingezette reddingsoperatie door andere corporaties gaat mogelijk ten koste van miljarden aan investeringen door corporaties in woningen, scholen, zorginstellingen en het opknappen van wijken.

Dat zorgt voor meer werklozen in de bouw en meer faillissementen van bouwbedrijven. Dat menen de Delftse emeritus-hoogleraar Hugo Priemus en John Kerstens, voorzitter van vakbond FNV Bouw.

Het Rotterdamse Vestia zit in de problemen omdat het zich voor vele miljarden had verzekerd tegen hoge rente op leningen bij banken, maar niet tegen een lage rente. Nu die door de crisis historisch laag is, zijn die derivaten veel minder waard en moeten vijf kapitaalkrachtige branchegenoten bijspringen.

Omdat de rente laag lijkt te blijven, bestaat volgens Priemus de kans dat deze 'reddende engelen' tot in lengte van dagen miljarden in een bodemloze put moeten storten. Volgens hem is het misschien zelfs nodig dat ook andere collega's bijspringen. Het is urgent dat de openstaande risico's alsnog worden afgedekt, zegt hij.

De optie om derivaten geheel op te doeken kost ook miljarden. Priemus verwacht daarbij harde en moeilijke onderhandelingen met de betrokken banken, die zelf door de crisis al in een weinig riante positie verkeren.

Deze week meldde Binnenlandse Zaken dat 70 corporaties derivaten bezitten, waarvan er 30, net als Vestia, moesten bijbetalen. Maar volgens Jan Van der Moolen, directeur van toezichthouder Centraal Fonds Volks- huisvesting ligt dat aantal veel hoger. Hij baseert zich op enquêtes die hij naar corporaties verstuurde.

FNV-voorzitter John Kerstens is bang dat uit de risico-scans die corporaties nu zelf maken meer financiële ellende tevoorschijn komt. "Om de risico's met deze producten af te dekken, moeten corporaties dan meer eigen vermogen aantrekken. Ik verwacht dat de komende maanden tal van investeringen heroverwogen worden. De ervaring leert dat als eerste op nieuwbouw bezuinigd wordt."

Priemus: "En dat allemaal op een moment dat corporaties de onder de crisis lijdende bouw enigszins op de been houden." Van de totale nieuwbouw namen ze in 2010 57 procent voor hun rekening. Het jaar daarvoor was het nog 43 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden