Vestager blikvanger in verkiezingscampagne liberalen in Europa

De Deense Eurocommissaris Margrethe Vestager, tijdens de persconferentie van woensdag waarin ze een nieuwe boete voor Google aankondigde, van 1,5 miljard euro dit keer. Beeld Getty Images

Zeven liberale partijprominenten binden namens Alde de strijd aan met Manfred Weber en Frans Timmermans. 

Een dag eerder had ze Google nog achteloos een boete opgelegd van 1,5 miljard euro. Nu is Margrethe Vestager de onbetwiste verkiezingstroef van de Europese liberalen. Die familie, waarin ook VVD en D66 zitten, presenteerde gisteren een ‘Team Europe’ dat voor de Europese verkiezingen van eind mei de strijd aanbindt met de zogeheten spitskandidaten van de andere partijen. Die aanvoerders werpen zich op als kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie.

Van het gemêleerde ‘spitsenteam’ is de Deense Eurocommissaris Vestager (mededinging) de ongekroonde en onbenoemde aanvoerder. Het komt bij de presentatie goed uit dat haar naam alfabetisch helemaal onderaan staat: dat vergroot het climax-effect van haar aankondiging door Hans van Baalen (VVD), de voorzitter van de liberale koepelpartij Alde.

De zes anderen staan dan al op het podium in het Brusselse Egmontpaleis, onder wie een andere prominente V: de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt.

Gender-evenwichtig team

De grotere politieke families gaan de Europese verkiezingen in met één boegbeeld: onder anderen de Duitser Manfred Weber voor de christen-democratische EVP en Frans Timmermans voor de sociaal-democratische S&D.

“Het was de bedoeling dat ik een gender-evenwichtig team zou samenstellen, maar daarin heb ik gefaald”, zegt Van Baalen. Het zijn namelijk vijf vrouwen en ‘slechts’ twee ­mannen. Naast de twee grote V’s gaat het om de Duitse Nicola Beer (FDP), de Sloveense Eurocommissaris Vio­leta Bulc, de Italiaanse Emma Bonino en de Spanjaard Luis Garicano (Ciudadanos).

Grootste onbekende is Katalin Cseh (30) van de Hongaarse liberale partij Momentum. Met haar wil de Alde aantonen dat de Hongaarse politiek meer te bieden heeft dan de allesoverheersende Fidesz-partij van premier Viktor Orbán.

“Het wordt tijd dat een vrouw de Europese Commissie gaat leiden”, zei Vestager (50). Grote vraag is echter of ze in dat streven de steun krijgt van haar eigen land.

Denemarken gaat over een paar maanden naar de stembus. De nieuwe regering die daaruit voortvloeit, zal een kandidaat voor de Europese Commissie moeten voordragen.

Niet op de persoon

Alde verdedigt zijn keuze voor een heel team van spitskandidaten met het argument dat het debat niet over personen zou moeten gaan, maar over inhoud en richting van de Europese Unie. ‘Deze verkiezingen gaan niet over persoonlijke ambitie’, luidt de tekst in het campagnefilmpje voor Team Europe. Daarachter zijn foto’s van Manfred Weber en Frans Timmermans te zien.

De zeven kandidaten zullen vooral in hun eigen land campagne voeren, al staan enkele van hen op geen enkele kieslijst. Vestager is daar één van. De huidige commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, in 2014 de spitskandidaat van de EVP, kon destijds ook door niemand rechtstreeks worden gekozen, zelfs niet in zijn eigen Luxemburg.

Bedoeling van de Alde-campagne is om kiezers warm te maken voor de liberale standpunten, waarna ze in eigen land liberaal stemmen. Mochten Nederlandse kiezers ontvankelijk zijn voor die boodschap, dan hoeven ze alleen nog maar te kiezen tussen de VVD en D66.

Lees ook: 

Europees lijstduwer Jan Terlouw: ‘D66 had het neoliberalisme eerder moeten bestrijden’

D66-coryfee Jan Terlouw wordt lijstduwer voor zijn partij bij de Europese verkiezingen van 23 mei.  Een dubbelinterview met lijsttrekker Sophie in ’t Veld.

Lees alles over de aankomende verkiezingen voor het Europees Parlement in mei.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden